Er zijn niet zo heel veel zekerheden in het leven, maar je kunt er vergif op innemen (niet doen!) dat er elk jaar een nieuwe FIFA en Pro Evo uitkomt. Natuurlijk was dat ook dit jaar weer het geval en mochten wij bij That’s Gaming aan de slag gaan met de twee belangrijkste voetbalgame-franchises op de console. Waar Mark met veel liefde aan de slag ging met FIFA 20 werd ik aangewezen om eFootball Pro Evolution Soccer 2020 aan de tand te voelen.
Voorgeschiedenis van een voetbalgameliefhebber
Zelf speel ik al voetbalgames sinds Micrprose Soccer (1988) en heb sindsdien een grote vracht aan games gespeeld in dat genre. Meestal leek de gameplay in de verste verte niet op de tactische sport die we allemaal zo goed kennen, maar sommige games hadden hun hart op de juiste plaats. Sensible Soccer was één van mijn favoriete voetbalgames uit die tijd, maar het was uiteindelijk FIFA International Soccer (1994, Sega Mega Drive) die de eerste stap naar realisme nam. FIFA was mijn serie tot aan FIFA 2004, in dat jaar introduceerde EA Sports de ‘off the ball’-feature en in combinatie met de weinig tactische gameplay zorgde het ervoor dat ik en mijn vrienden uitgekeken raakten op de serie.
We probeerden PES 3 en gelijk waren we verkocht, totdat ontwikkelaar Konami veel steken liet vallen met PES 2008 en FIFA PES inmiddels had voorbijgestreefd op het gebied van realisme. Uiteindelijk besloten we de game te spelen met de handmatige controlls aan en die uitdaging en vrijheid zorgde na flink wat oefenen ervoor dat we meer plezier uit de game haalde. Duizenden potjes FIFA later stapten wij, na een avond lang testen, in 2017 toch weer over naar PES en dat spelen we nu nog steeds, uiteraard zonder hulpmiddelen. Zo weet je een beetje dat je hier te maken hebt met een echte voetbalgameliefhebber die inmiddels vele voetbalgames helemaal kapot heeft gespeeld.
PES is saai
Het moeilijke aan het reviewen van een sportgame is dat de sport zelf weinig veranderingen met zich meebrengt, behalve dan de spelers die van club switchen en weer een jaartje ouder worden. Op het gebied van gameplay krijgen we al jaren twee geweldige voetbalgame-franchises voorgeschoteld, maar zijn er weinig vernieuwingen als het aankomt op de menu’s en modes die je tot je beschikking hebt. Bij EA Sports wordt er nog wel eens iets nieuws toegevoegd zoals The Journey, Volta of party modes, maar hoe leuk die toevoegingen ook zijn, uiteindelijk speel je gewoon een pot voetbal.
In PES 2020 heb je een aantal modes die erg lijken op bepaalde modes uit de FIFA-serie. Deze modes zijn echter in eerdere edities van de PES-serie toegevoegd en naast het feit dat deze minder diep zijn uitgewerkt dan in FIFA, zijn deze modes nauwelijks verbeterd. De nieuwe lay-out van de meeste modes en menu’s zien er een stuk beter uit dan voorheen, maar uiteindelijk is het niets meer dan een herpositionering van al bestaande opties. Als je regelmatig PES-games speelt dan ga je hier verder niets nieuws tegenkomen en nieuwsgierige FIFA-veteranen zullen niet om deze reden definitief overstappen naar de voetbalgame van Konami.
In een vermoedelijke poging enigszins aan te haken bij het succes van FIFA’s The Journey hebben sommige modes langdradige cut-scenes die soms uitmonden in het beantwoorden van vragen van journalisten. Zo krijg je bijvoorbeeld bij de Master League de keuze uit een aantal bekende trainers uit de geschiedenis van de prachtige sport. Ik koos voor Johan Cruijff en ik moet zeggen dat hij dit best geinig is, maar verder heeft het geen invloed op de game. Soms zit je aan een tafel met de voorzitter, het andere moment zit je in de perszaal tijdens een persconferentie. Je krijgt in een seizoen maar een paar vragen en wat ik ook probeerde; nergens maakte het een verschil.
PES is fantastisch
Nu kan ik mij voorstellen dat je na het lezen van het bovenstaande denkt: Als je PES zo saai vindt, waarom blijf je de game dan spelen? Het antwoord daarop is even clichématig als simpel: De gameplay! Na al die jaren dat PES inmiddels is uitgekomen mag het geen verrassing zijn dat PES minder licenties heeft dan FIFA en dat de presentatie niet in de buurt komt van EA Sports’ voetbalgame. Zodra je wat tijd in de PES 2020 stopt zul je merken dat de game veel dieper gaat op het veld dan de concurrentie. De basisbesturing is makkelijk op te pakken en spelenderwijs kom je erachter dat er veel meer te verkennen valt dan je in eerste instantie voor mogelijk hield. Het zijn onder andere de manieren waarop je spelers reageren op context-gevoelige momenten, de uitwerking van de balans die de speler heeft tijdens elke handeling en het voelbare en zichtbare verschil dat een tactische omzetting kan betekenen voor de balans in je ploeg die het spel zo plezierig maakt om te spelen.
De doorgewinterde PES-veteraan zal bijvoorbeeld opmerken dat tijdens een harde, strakke pass de bal de neiging heeft om toch van de grond te komen. Daarnaast is het verdedigen meer gefocust op de juiste timing van het zetten van druk of het maken van een staande tackle. Bij een verkeerde timing sta je sneller op het verkeerde been of maak je een onnodige overtreding. Je zult moeten proberen korter op de tegenstander te zitten zonder hem teveel aan te raken om ervoor te zorgen dat je het spel van de tegenstander vertraagd. Ik raad voetbalgame-liefhebbers die al aardig wat games gespeeld hebben om met handmatige settings te spelen, want dan haal je veruit het meest uit de game. Het kost behoorlijk wat doorzettingsvermogen en oefening, maar zorg ervoor dat je een tegenstander vindt die op hetzelfde niveau begint. Samen zul je merken dat de wedstrijden veel spannender worden en eerlijker aanvoelen. Daarnaast krijg je veel meer respect voor een mooie pass of goal van een ander en andersom.
Met de juiste settings en ervaring valt er steeds meer uit PES 2020 te halen en na zo’n 30 uur aan reviewtijd kan ik zeggen dat ik nog niet eens 30% van alle gameplay-mogelijkheden heb benut, terwijl ik bijna elke dag nieuwe moves en frisse tactische zetten aanleer. Zo leerde ik dat het gebruik van de ‘super cancel’-optie essentieel is bij bijna alle spelmomenten. Een pass helemaal naar de andere zijkant van het veld neem je een soort van automatisch aan bij de stuit, maar als je het veld groter wilt maken kun je door middel van de ‘supercancel’-optie en flink wat oefening je speler meer langs de lijn neerzetten waar de bal na de stuit gaat arriveren. Hierdoor creëer je meer ruimte tussen de gene met de bal en de verdediger en kun je meer snelheid opbouwen om de verdediger te forceren een snelle reactie te maken met een grotere kans op het maken van een overtreding of een misstap. Dit is niet per se nieuw in PES 2020, maar het is precies waar Konami’s focus ligt bij het elk jaar beter stroomlijnen van de gameplay.
PES is PES
De graphics zijn nergens schokkend en het geluid is prima, maar als je voetbalgames speelt om de commentaren dan is PES niet jouw ding. Al jaren is het commentaar ondermaats en ook dit jaar zet je dit na een paar potjes uit. Het is leuk om het publiek te horen zingen en het werkt je nergens tegen, maar als je dan een FIFA van de afgelopen 4 jaar aanzet merk je dat er vele malen meer sfeer in presentatie en geluid in EA Sports’ voetbalgame zit. Ook dit is eigenlijk al jaren aan de gang en het ziet er niet naar uit dat Konami daar iets fundamenteels aan gaat veranderen op korte termijn. Wel is het leuk dat er aardig wat mooie stadions in PES zitten en voor Feyenoord-fans is het leuk om te weten dat De Kuip erin zit (vorig jaar ook al), en dat het een prachtige replica is van de mooiste voetbaltempel van Nederland.
Ten tijde van het spelen van de game was PES al even uit, maar toch klopte het een en ander niet aan spelersdata. Zo speelde ik met Vitesse tegen Feyenoord en toen de Rotterdamse club ging wisselen kwam zowaar Robin van Persie in het veld, terwijl hij toch echt gestopt is met voetballen. Het is slordig en blijkbaar is het voor het team van Konami op de een of andere manier moeilijk dit soort veranderingen snel aan te passen. Voor de PES-fan is het wel vervelend, maar dit soort dingen zaten altijd al in de serie en tot nu toe is het geen reden geweest om te stoppen met het spelen van deze mooie voetbalgame. PES speel je namelijk puur voor de gameplay en dan het liefst in een echte one-on-one op de bank met je maten. Dan maakt het geen reet uit dat sommige teams niet spelen onder hun echte naam, dat de menu’s geen prijzen zullen winnen voor gebruiksvriendelijkheid en dat de data hier en daar niet up to date is. Dat neemt niet weg dat het nog mooier zou zijn als ook die zijde van de game opgeleukt wordt, als het maar niet ten koste gaat van de gameplay.
Koning zonder baard
Konami heeft de rechten van het Europees Kampioenschap van 2020 weten te bemachtigen en net voordat het EK volgend jaar van start gaat zal er een gratis update aangeboden worden. Dit is een leuke extra, vooral voor fans van internationaal voetbal.
Laat je niet foppen door de mooie afwerking bij de concurrentie, gameplay-puristen kiezen voor PES, ondanks de saaie modes en presentatie. Zie eFootball Pro Evolution Soccer 2020 als een koning, maar dan niet zo’n koning die speciaal een baard laat groeien om er hip uit te zien. Het is wel een koning die elk jaar sterker voor de dag komt op punten waar het land echt wat aan heeft.
Blijf de site van That’s Gaming in de gaten houden, want er volgen nog meer artikelen over de twee grootste voetbalgames. Naast de review van FIFA 20 verschijnt er ook nog een verslag van het online-gedeelte van eFootball Pro Evolution Soccer 2020.