Ecoflow liet onlangs nog weten in een bericht dat hun EcoFlow River 2 toch wel het ideale antwoord zou zijn op de hoge energieprijzen. Wij checken of hun power station in combinatie met de zonnepanelen echt de oplossing is.
Tuurlijk zitten er voordelen aan deze power station, zo laad hij snel op en kan je eigenlijk alles erop aansluiten, maar weegt dit op tegen het lawaai van de ventilator of de aanschafwaarde.
Mijn conclusie is dat de marketing truc voor de gewone consument niet werkt, hou het bij de reiziger. Het product is namelijk ideaal voor op vakantie en onderweg. Of een dag strand dat zou ook nog kunnen. Maar wil jij de kosten drukken in de winter of gewoon überhaupt, dan is het niet te doen. Voor Algemeen gebruik zou ik deze combinatie dan ook zeker niet aanraden.
Welke apparaten kun je aansluiten op de Ecoflow River 2 Pro om kosten te besparen? Denk bijvoorbeeld aan een elektrisch dekentje, een elektrische voetenwarmer of kleine elektrische kachels. Aangezien de gasprijzen de laatste tijd flink zijn gestegen, kan het opwekken van warmte via elektriciteit een betaalbaar alternatief zijn voor veel mensen. Ecoflow beweert dat hun producten op de lange termijn geld kunnen besparen, maar dit blijkt in de praktijk vaak tegen te vallen. Dit heeft te maken met het simpele rekensommetje en het zonlicht.
Stel dat je toch het goedkopere model van Ecoflow aanschaft en investeert in zonnepanelen, dan ben je ongeveer 700 euro kwijt. Okey, er is ook een kleine powerstation te koop voor minder, maar dan mis je dus de zonnepanelen. En deze zorgen toch eigenlijk voor een beetje gratis stroom. Het is dus al met al een flink bedrag. Volgens de fabrikant gaat de powerstation echter bijna tien jaar mee, maar voor veel mensen lijkt dit meer een kortetermijnoplossing te zijn. Als je nu al moeite hebt om je energierekening te betalen, is de kans klein dat je 700 euro kunt missen voor dit energieopwekkende pakket. Maar stel dat je dit geld wel hebt en alles aanschaft, dan loop je nog tegen een ander obstakel aan. Hoe zit het met het zonlicht?
Tijdens onze testperiode van een aantal weken lukte het ons niet om stroom op te wekken met de 160W Solar Panel van Ecoflow. Dit kan te maken hebben gehad met de weersomstandigheden, want er heeft nu niet super veel zon geschenen de afgelopen tijd. Een enkele lekkere dag daar gelaten, maar qua zon uren en tijd om het neer te zetten zat ik goed verkeerd. Hoewel dit niet representatief is voor het product in het algemeen, geeft het toch wel een redelijk beeld als je dit even breder trekt met de gehele winter, die toch vaak donker is. Er zijn namelijk veel momenten waarop de Ecoflow 160W Solar Panel geen zonlicht opvangt, waardoor je geen gebruik kunt maken van de “gratis” stroom. Het kan dus behoorlijk zuur zijn als je veel geld investeert en erachter komt dat het deels voor niets is geweest.
Gelukkig hebben we nog een ander alternatief tot onze beschikking. Veel energieleveranciers hanteren namelijk ’s nachts lagere tarieven voor stroomverbruik. Het is dan mogelijk om de Ecoflow River 2 (Max / Pro) ’s nachts op te laden. Maar wat is hiervan het effect op jouw persoonlijke situatie? Dit kun je uitrekenen door het verschil tussen het normale tarief en het daltarief te berekenen. De prijzen voor elektriciteit zijn meestal te vinden op de website of app van het energiebedrijf. Als het verschil groot genoeg is, dan kan dit wellicht een interessante optie zijn. Maar let wel op dat het enkel werkt als je echt verschillende prijzen hebt, als jij voor dag en nacht hetzelfde betaald, gaat dit natuurlijk ook al niet op.
De levensduur van de Ecoflow River 2 Pro hangt af van de apparaten die erop zijn aangesloten. Als je bijvoorbeeld alleen je telefoon oplaadt, zie je het energieverbruik niet eens op het externe display of in de app. Maar als je er een elektrische deken op aansluit (bijvoorbeeld een deken met een wattage van 120 watt), dan zal het energieverbruik toenemen en zal de River 2 Pro aangeven hoeveel uur de accu nog meegaat. Dit kan variëren van drie tot dertien uur, afhankelijk van hoe hoog je de deken instelt en hoe vaak het wordt gebruikt.
Met de River 2 pro kun je in principe een hele avond doorbrengen. Als je het apparaat op zonne-energie kunt gebruiken, hoef je de verwarming niet zo hoog te zetten. Met een dekentje en een warme trui kun je het ’s avonds prima warm houden. Maar als je gedwongen bent om de Ecoflow River 2 pro op te laden tegen het nachttarief, zal de besparing niet zo groot zijn. Het duurt dan simpelweg te lang voordat je de investering eruit hebt, vooral als je deze producten koopt om de koude wintermaanden door te komen. Het kan jaren duren voordat je de investering terugverdient.