Home Gaming EA Sports FC 25 review

EA Sports FC 25 review

by Mark van Truijen

Het is een jaar geleden dat EA, na het verlaten van de Fifa-licentie, ons EA Sports FC bracht, een naam die bij mij nog steeds niet blijft zitten. Ik noem de game nog steeds FIFA, dat bekt toch lekkerder. De verkopen van de game waren goed, maar wel lager, maar daarnaast was er de grote stijging in inkomsten, mede dankzij Ultimate Team. Nu is er dan Ea Sports FC 25, het vervolg en eigenlijk ook de enige echte voetbal simulatie titel, aangezien Konami het een beetje heeft opgegeven in mijn ogen.

Maar gelukkig betekent dat niet dat EA zich erbij neerlegt, nee ze proberen de game toch steeds te vernieuwen en te verbeteren. Vorig jaar draaide alles om de geavanceerde HyperMotion2-animatietechnologie, dit jaar is het FC IQ, dat de strategische kant van het spel wil verbeteren door je gedetailleerde controle te geven over team- en spelersmentaliteiten. Hier kun je je opbouwstijl en verdedigingsaanpak aanpassen, en vervolgens de prioriteiten van elke individuele speler wijzigen. Wil je dat Saka bij Arsenal agressief aanvallend speelt in plaats van gebalanceerd? Je kunt die verandering doorvoeren. Dan, wanneer je een wedstrijd start, zal zijn AI hem aansporen om voorwaartse runs te maken ten koste van defensieve ondersteuning. Het is een leuke poging, ze luisteren iets te goed soms. Zo ging mijn CAM eigenlijk standaard als winger lopen en had hij niet soms het inzicht om in het midden te blijven als ik daar mijn aanval over startte. Dus het is goed, het geeft je leuke opties, maar de uitwerking mag iets beter. Ik vind het leuk om te zien dat ze echt iets nieuws proberen met de specifieke rollen voor een speler.

Daarnaast zijn alle bekende modi er weer, van Manager en Speler Carrières tot Seizoenen, Toernooien en Clubs, waar je als een enkele speler in een team speelt. De belangrijkste nieuwe modus is Rush, een snelle vijf-tegen-vijf runabout, die de showy straatvoetbal variant, Volta, vervangt. Het is een klein veld, waarbij het snel van de ene naar de andere zijde gaat. Het vergt wat focus, goeie samenwerking en mocht je er goed mee zijn wat skill moves. Natuurlijk is Ultimate Team ook terug, waarmee je je droomteam kunt bouwen met willekeurige pakketten van spelers; er zijn enkele kleine cosmetische en tactische veranderingen, en de Rush-modus is toegevoegd aan de speelopties, maar het is grotendeels verslavend zoals gewoonlijk.

Op het veld geeft een algemeen vernieuwde animatie- en grafische engine ons een prachtige, expressieve en doordachte voetbalervaring. Spelers bewegen met een nieuw soort gratie en soepelheid, er zit ook een andere dynamiek en variatie aan de aanname en beweging met bal. Het tempo van de game is hierdoor dan ook nog eens langzamer geworden, maar daarnaast is het meer gaan draaien om zuiverheid. Elk team, elke speler, voelt net dat tikje anders aan er zit veel meer contrast in de verschillende spelers. Ik denk niet dat ik dit eerder in een FIFA/EA FC titel heb ervaren. De ene vervloekt het en de ander gaat er erg goed op.

Let daarbij op de grote sterspelers van het moment, je game komt dan echt tot leven en je ziet de karaktereigenschappen van de spelers hun werk doen. Voor mij komt de game nu zo dichtbij dat het echt authentiek aanvoelt. De game geeft je een goed gevoel van succes bij een goeie gecombineerde aanval.

Maar aan alles zit een prijs, er zitten namelijk flink wat glitches in de game door deze upgrade, zo hangen spelers ineens in een paal, hebben ledematen ineens andere hoeken. Het zijn foutjes die je verwacht in een game als deze. De first-person camera, die je af en toe in de schoenen van een bepaalde speler of zelfs de scheidsrechter plaatst, is een totale losbol.

EA Sports FC 25 is misschien niet de grote structurele sprong voorwaarts die zijn voorganger was – het is, om de klassieke uitdrukking te gebruiken, een evolutie, geen revolutie. Om het meeste uit de belangrijkste nieuwe technische functies te halen, moet je echt diep in de pre-match menu systemen duiken – en dat is niet voor iedereen weggelegd. Ondertussen is Ultimate Teams net zo problematisch als altijd met zijn zorgvuldig gesmeerde dwanglus van in-game aankopen en micro-verbeteringen aan je fantasieteam. Het draait nog steeds om het kopen van packs, het beter maken van je team. Het is pay to win op zijn zachts gezegd. Daarnaast is Rush een welkome afwisseling en wordt carriere modi steeds beter.

Related Posts

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x