Nu we met z’n allen in een ‘harde lockdown’ zitten, is het fijn om een activiteit te vinden die je een lange tijd bezig houdt. Daarom is het enorm handig dat That’s Gaming elke dag een mooie lijst bezigheden online zet, zodat je wat hulp krijgt bij het kiezen van een activiteit.
Vandaag beginnen we met een lijst van ‘lockdown-games’ voor de Nintendo Entertainment System (NES), de klassieke 8-bit console van Nintendo. Dit zijn niet per se de beste games op het platform, maar deze zullen je op de een of andere manier lang bezighouden tijdens de lockdown.
Uiteraard heeft niet iedereen zo’n geweldige console in huis, maar je kunt natuurlijk altijd kijken of je er eentje op de kop kunt tikken voor een mooi prijsje. Wat ga je anders doen in de aankomende weken? Het is daarbij wel handig dat je nog een oude tv hebt staan of even op internet kijkt voor moderne oplossingen om je NES op jouw tv aan te kunnen sluiten.
10. Ninja Gaiden (1988, 1991)*
Verplicht jezelf dit ‘uitdagende spel’ uit te spelen en je komt er na een minuut al achter dat dit geen makkelijke opgave is. Sterker nog; het Japanse Ninja Gaiden laat jou figuurlijk alle hoeken van je appartement zien en de wijk waarin je woont. Naast de nodige platform-actie krijg je bij elke stap te maken met een scherm vol vijanden, die er een kunst van hebben gemaakt jou zoveel mogelijk dwars te zitten. En alsof dat nog niet genoeg is, blijven deze krengen ook nog eens oneindig respawnen, waardoor je niet even stil kan staan.
Je zal akelig vaak doodgaan en het even vaak nóg een keer proberen, totdat je huis iets te veel schade heeft opgelopen hebt na het gooien van je controller. Je zult dan beseffen dat alleen iemand met véél te veel vrije tijd het spel ooit zal uitspelen… en wie is er precies nu verplicht weken lang binnen te blijven met zo min mogelijk sociale contacten? Ja, JIJ! Schaf eventueel een boksbal aan, zodat je de onvermijdelijke frustraties van deze pittige titel van je af kan slaan.
9. Contra/Probotector (1988)
Eigenlijk zijn de meeste NES-games behoorlijk moeilijk, al is Contra misschien wat minder frustrerend dan Ninja Gaiden. Het fijne is dat je Contra met z’n tweeën kan spelen en dat het daardoor voor de nodige afleiding kan zorgen als je met twee personen zit opgesloten. Kijk wel uit, want het kan ook ruzies opleveren! Er zullen in deze run-and-gun-game verschillende power ups voorbij komen vliegen en reken maar op de nodige weerstand als jij al deze power ups zelf oppakt, terwijl je gamepartner het constant moet doen met het basiswapen.
Samen zal je vaak doodgaan, maar door de patronen van je vijanden te onthouden kom je steeds verder. Het uitspelen van een level laat je al voelen als een ware krijgers, laat staan als je samen de gehele game uitspeelt! Je begint met een laag aantal levens en dus is het raadzaam de beroemde Konami-code (omhoog, omhoog, beneden, beneden, links, rechts, links, rechts, B, A – select, start) snel in te voeren tijdens het titelscherm. Hiermee krijg je beide 30 levens (!), maar dat wil niet zeggen dat je zomaar even door deze game heen fietst.
8. Dr. Mario (1990)*
Er is bijna geen betere manier om de maatregelen tegen het (corona)virus te verwerken dan een potje Dr. Mario. In deze, van opzet, simpele puzzelgame ga je virussen te lijf met de juiste medicatie. Elk type virus heeft een andere kleur en aan jou de taak om een bepaald aantal pillen met dezelfde kleur op het virus te stapelen, zodat ze uiteindelijk zullen verdwijnen. Pak aan, dom virus!
Om het gevoel van voldoening nog verder te versterken heeft elk virus een ‘evil’ gezicht, waardoor je meer dan eens de behoefte krijgt een gedood virus met van alles na te roepen. Het geheel wordt ook nog eens ondersteund met twee van de beste melodietjes die je ooit in een puzzelspel hebt gehoord. Een speciale corona-versie van Dr. Mario zouden we niet afslaan en kan een enorme hit worden onder de wereldbevolking.
7. Dragon Warrior IV (1990)
Dragon Warrior IV is een van de langste Nintendo Entertainment System-games ooit, waar het je ongeveer 50 uur duurt om het einde te zien. Nu je misschien meer gewend bent aan modernere games, kun je zeker 15 uur toevoegen aan die tijd, want dit is niet de game met de beste besturing ooit. Het is verder wel een steengoed RPG!
In Dragon Warrior IV krijgen je partymembers allemaal hun eigen hoofdstuk, die volledig gewijd is aan het zijn of haar achtergrondverhaal. Daarnaast kun je de muziek in de game scharen onder een van de beste soundtracks van NES-games. Dat is niet zo heel gek, want Koichi Sugiyama heeft deze muziek gecomponeerd en die ken je verder vooral van de heerlijke muziek in veel Dragon Quest-games.
6. Ghosts ‘N Goblins (1986, 1989)*
Moeilijke spellen en de Nintendo Entertainment Systeem zijn onafscheidelijk als sterke koffie en onze redactie. Ook Ghosts ‘N Goblins stelt jouw geduld en doorzettingsvermogen behoorlijk op de proef en als je denkt dat het spel is uitgespeeld, kom je op een enorme verrassing te staan. De weg naar de allerlaatste baas is er eentje met veel trail en error, terwijl jij jezelf meerdere malen afvraagt waarom je hier ook alweer mee begonnen bent.
Na urenlang spelen kom je erachter dat je niet alle wapens moet oppakken, omdat je met de meeste wapens geen steek verder komt. Soms word je zelfs gedwongen een minder goed wapen op te pakken, omdat zo’n flutwapen precies in op je pad ligt en niet te ontwijken lijkt. Wil je alsnog je mes behouden? Dan zal je een manier moeten vinden om het andere wapen niet te laten spawnen. Succes!
5. Final Fantasy (1987)*
Misschien had jij als kind het voorrecht een Nintendo Entertainment Systeem te bezitten en dacht je alle toppers wel ooit gespeeld te hebben. Helaas zijn niet alle Japanse games hier uitgekomen, waaronder de allereerste Final Fantasy. Als je nu een NES Classic in huis haalt kun je alsnog veel van je vrij uren steken in deze regelrechte klassieker. Geniet van het heerlijke verhaal en zie hoe de Final Fantasy-serie al vanaf het eerste deel van hoge kwaliteit is.
Zoals bij elke Final Fantasy ben je veel bezig met vechten tijdens de random battles en moet je goed nadenken hoe jij jouw ’turn’ goed besteedt. Misschien zijn de graphics niet de mooiste ooit, maar de liefde die in dit spel is gestopt is altijd voelbaar. Een ideale manier om misschien met een jonger iemand een van de eerste goed RPG’s te spelen.
4. Super Mario Bros. 3 (1988, 1991)*
Nu kan het zijn dat je een of meerdere kinderen hebt, die nu een maand lang bij jou binnen moeten blijven. Deze weken bieden de ideale kans om jouw kinderen eens wat gamegeschiedenis te leren. Dit doe je niet door jouw 6-jarige Ninja Gaiden te laten spelen, maar je begint zoals je ook zelf bent begonnen; met Super Mario. Eigenlijk maakt het niet veel uit met welk deel je uit de klassieke platform-serie begint, maar naar ons idee is Super Mario Bros. 3 de leukste.
Daarnaast zit er meer variatie in deze titel en is het de beste manier om jouw kind de fijne kneepjes van platform-gaming te leren. De gameplay is pixelperfect en de levels zitten werkelijk briljant in elkaar. Daarnaast geef je jouw kind gamingtools, waarvan hij of zij de rest van het leven plezier gaat hebben. Verder bereid je elkaar voor om straks naar Universal Studios te gaan, zodat je samen van het Mario-universum kunt genieten.
3. Tetris (1987, 1988)
Tijdens de lockdown krijg je vast wel de kans om een snel een potje Tetris te spelen, waarna je dagenlang nóg één potje doet, “echt hoor!” Waar jij je vroeger nog zorgen moest maken dat je door Tetris niet te laat op school of werk zou verschijnen, kun je nu gewoon toegeven aan dat stemmetje in je hoofd dat graag meer wil van die momenten dat je 4 lijnen tegelijk verwijderd.
Als het dan eindelijk avond is en je naar bed gaat, blijk je in je bed nog steeds te denken aan het verwijderen van lijnen in Tetris, waardoor jij je realiseert dat je de game te lang hebt gespeeld. Maar slapen lukt ook niet, dus misschien moet je dan tóch nog maar één potje spelen… Op deze manier is het straks ineens 19 januari en moet je weer aan het normale leven beginnen.
2. The Legend of Zelda (1987)*
De allereerste Zelda ooit is een meesterwerk, zeker als je de technische mogelijkheden van de NES in het oog houdt. Daarnaast waren spellen in die tijd een heel stuk korter, terwijl je ontzettend veel uren in deze kunt stoppen. Je gaat op avontuur met Link en daarbij geeft de game je bijna geen aanwijzingen hoe je tewerk moet gaan. Dat komt erop neer dat je alles zelf moet ontdekken, maar gelukkig heb je nu volop tijd om dit te doen.
En ga nu niet allerlei walkthroughs opzoeken! De magie van deze titel zit hem toch echt in het voldane gevoel dat je krijgt na het oplossen van een puzzel of het vinden van een geheime doorgang, na het plaatsen van een bom. De wat oudere gamers zullen misschien globaal weten waar ze heen moeten gaan, maar als jij dit spel nog nooit gespeeld hebt doe je er goed aan om niet op te geven. Als jij The Legend of Zelda weet uit te spelen, zal jij jezelf respecteren voor de rest van je leven. Stel je daarnaast het succes voor dat de uitspraak ‘Ik heb Zelda uitgespeeld op de NES’ heeft tijdens je openingszin bij het versieren van een man of vrouw.
1. Track and Field II (1988, 1989)
Zit jij met meerdere mensen voor bijna een maand vast in één huis én beschik jij over een NES? Dan ben je absoluut verplicht om elkaar het leven zuur te maken met Track and Field II. Deze ultieme atletiekgame heeft maar liefst 15 disciplines waarin je het tegen elkaar kunt opnemen, om voor eens en altijd te bepalen wie de beste virtuele atleet is.
Houd er wel rekening mee dat je bij de meeste disciplines zo vaak mogelijk op een knopje moet drukken om kans te maken op de overwinning en dat je daarmee enorme hand- en vingerblessures kunt oplopen. Of je controller gaat kapot. Dat neemt niet weg dat deze uitputtende gameplay voor hilarische momenten zorgt tijdens de lockdown en jij jouw gamepartners nog jarenlang kunt inwrijven dat jij ze zo ingemaakt hebt. Of zij jou natuurlijk. Daarnaast maak je kans op een officiële Nintendoduim, waar je nog lang ‘plezier’ van zult hebben.
En nee, je mag niet meedoen met een controller die voorzien is van een turbo-functie!
- * Deze game is ook speelbaar op NES Classic Mini