Home Movies Die Middag – Vanaf 18 mei in de bioscoop

Die Middag – Vanaf 18 mei in de bioscoop

by Pim, Sel

Die middag is het persoonlijke en intieme speelfilmdebuut van Nafiss Nia over de naar Nederland gevluchte Roya die op het punt staat om teruggestuurd te worden naar Iran. Die middag ging dit jaar op International Film Festival Rotterdam (programma Bright Future) in wereldpremière en is ook op het aanstaande Movies that Matter Festival te zien. Gusto Entertainment brengt Die middag vanaf 18 mei uit in de filmtheaters.

Nia vluchtte zelf ruim twintig jaar geleden van Iran naar Nederland: “Die middag gaat over mij, maar ook over jou. Die middag gaat over iedereen die op een moment in zijn leven de wanhoop nabij is geweest. Het gaat over de kracht van samenzijn, en dat we het niet zonder elkaar kunnen redden.”

Roya, een uitgeprocedeerde vluchteling uit Iran, ontvlucht haar asielzoekerscentrum om te voorkomen dat ze terug naar Iran wordt gestuurd. Met alleen een adres op zak hoopt ze een tijdje te kunnen verblijven bij Nassim, een Iraans meisje dat afgewezen vluchtelingen bijstaat. Maar in plaats van Nassim treft ze een jongen die zegt de broer van Nassim te zijn. Hij is de sleutel van het appartement kwijt, zegt hij, dus tot zijn zus terugkeert kan hij de deur niet voor Roya openen. En zo besluit Roya, zonder andere bestemming in het verschiet, in de gang op Nassim te wachten. De jonge man houdt Roya op afstand, maar zij laat zich niet zomaar wegjagen. Langzaam maar zeker ontstaat er een poëtisch, verbaal spel van afstoten en aantrekken tussen twee mensen die beiden uit hetzelfde thuisland zijn gevlucht, maar desondanks heel anders in het leven staan.

De hoofdrollen worden vertolkt door de Iraanse actrice Hoda Niku en de Nederlandse Alin Wishka (Moordvrouw, Kamp Holland). Dichter en schrijfster Nafiss Nia regisseerde Die middag niet alleen, maar schreef tevens het scenario.

Script en regie: Nafiss Nia | Cast: Alin Wishka, Hoda Niku | Land: Nederland | Taal: Nederlands, Farsi, Engels | Lengte: 73 minuten | Producent: HALAL |Distributie: Gusto Entertainment | Releasedatum: 18 mei

Related Posts

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x
%d bloggers liken dit: