Jaren geleden kondigde Epic Games de inmiddels alom bekende game Fortnite aan. In 2011 om precies te zijn. Vervolgens bleef het jarenlang stil en raakte de game in vergetelheid. Ontwikkelaar Epic Games was de game echter niet vergeten en in 2017 verscheen de game op de markt. Dit in twee delen: Save the World, wat een verhalende modus was, en met een (toen) vrij nieuw concept: Battle Royale.
Fast forward naar 2023 kunnen we terugblikken op een bizarre 6 jaar. De game uitbrengen in twee delen was een meesterzet gezien de extreme groei in waarde van het bedrijf (EXTERNAL: https://www.ad.nl/economie/maker-populaire-game-fortnite-bijna-29-miljard-dollar-waard~ab34e758/), want spelers die graag een verhalende ervaring wilden beleven konden aan de slag in de Save the World modus, dit tegen betaling. Een groep van die spelers zou naderhand overstappen naar de multiplayer (Battle Royale), die toen al gratis beschikbaar was.
En gratis, daar hebben we wel oren naar. Door de jaren heen is het aantal spelers explosief gestegen en ook vandaag de dag is Fortnite nog altijd razend populair. Het uitbrengen van de game als free-to-play titel heeft zijn vruchten afgeworpen. Met de beschikbaarheid van de game op bijna alle platformen, kan je domweg niet meer om Fortnite heen.
Het antwoord op microtransacties
Wat Epic Games al vrij vroeg inzag is dat ze een manier moesten vinden om spelers bezig te houden op langere termijn. Daarom zijn er seizoenen in het leven geroepen, die met unieke items kwamen en komen. Het verdienmodel hierin is ook uitstekend gevonden: de V-bucks card. Een kaart waarmee je tegen betaling V-bucks krijgt, wat de valuta van het spel is.
Elk seizoen komt met een nieuwe Fortnite Battle Pass. Dit is een seizoensgebonden pas die je toegang geeft tot 100 levels. Door de game te blijven spelen, zul je progressie boeken op deze pas met items en daarmee nieuwe content vrijspelen. Het is een model dat in vrijwel elke game terugkomt tegenwoordig, mits er met seizoenen gewerkt wordt.
Sterker nog, in bepaalde mate was Epic Games hierin een trendsetter. Gamers werden gek van microtransacties en pay-to-win constructies. Betalen voor games is geen probleem, maar het moet wel eerlijk blijven. Deze Battle Pass is daarin de ultieme oplossing dankzij de cosmetische aard van de content die vrijgespeeld kan worden. Het heeft immers geen invloed op de gameplay.
Gamers betalen met een V-bucks kaart code voor deze Battle Pass, die je in staat stelt nieuwe V-Bucks te verdienen. Fanatieke spelers kunnen hierdoor genoeg vrijspelen om ‘gratis’ de volgende pas te kopen. Daarmee heeft Epic Games een eenvoudig verdienmodel uitgedokterd waar spelers graag in meegaan, want er is niet langer een push naar geld uitgeven om te kunnen winnen.
Een win win situatie voor de ontwikkelaar én de speler. Ideaal dus, want daarmee is er een gulden middenweg ontstaan voor zowel de industrie als de gamers. Geld verdienen, maar daar wel genoeg in ruil voor terug bieden.
De ongekende mogelijkheden
Fortnite is als game nog altijd primair een Battle Royale shooter, maar met een enorme spelersbasis, ontwikkelingen en nieuwe standaarden, is er meer mogelijk. Zo wordt er af en toe een in-game concert gegeven, waar miljoenen spelers op af komen. Het zijn ook niet de minste artiesten die optreden, zo hebben Travis Scott en Marshmello al hun opwachting gemaakt.
Of wat te denken van de nieuwe content die gemaakt wordt in de Unreal Engine 5, wat Fortnite spelers allerlei extra content geeft om te beleven. Nog mooier, je kunt zelf ook lekker knutselen met de tools (Fortnite Creative) die je aangereikt krijgt. Wat je ook weer met andere spelers kan delen. En als jij echt als die opvallende persoonlijkheid in jouw wereld of in de Battle Royale versie wilt rondlopen, schaf je met de Fortnite Vbucks dat ene unieke outfit aan om zo jouw spelbeleving compleet te maken!
520
Abonneer
Inloggen
0 Reacties
Oudste