Het origineel van Chrono Cross is in 1999 verschenen in Japan en in 2000 verschenen in Amerika. De game werd door critici in die tijd hoog geprezen en kreeg hoge cijfers. Nu zijn we meer dan 20 jaar verder en krijgt de game eindelijk zijn release in Europa met de titel Chrono Cross: The Radical Dreamers Edition.
In het verhaal van Chrono Cross speel je als het hoofdkarakter Serge. Serge beland op een dag in een andere wereld. De wereld lijkt heel erg op de wereld waar hij vandaan komt maar toch zijn er ook verschillen. Het grootste verschil is dat er in de andere wereld een jongere versie van Serge is die als jong kind is overleden. Je gaat samen met andere karakters die je in de werelden gaat vinden op pad om de waarheid te achterhalen.
In Chrono Cross kunnen meer dan 40 personages zich bij je aansluiten. De game leent zich dus perfect om meerdere keren uitgespeeld te worden en meerdere verhalen te horen te krijgen. Dit omdat je niet in één keer alle karakters kan krijgen.
Op grafisch gebied is de game niet erg mooi. Eerder werd er al geklaagd over de graphics toen de trailer van de game verscheen. Wat wel leuk is aan de game is dat je kan kiezen tussen klassieke en nieuwe graphics. Als je begint met de klassieke graphics en je switcht later over naar de nieuwe graphics modus zul je wel verschil zien al is het niet heel groot. De dialogen zijn in de klassieke versie wat meer retro weergeven en in de nieuwe versie wat moderner.
Het verhaal van Chrono Cross is zeer goed te noemen. Het reizen tussen de parallelle werelden zorgt voor meer verdieping in het verhaal. Ook zijn er vele side quests te doen en zijn er verschillende eindes omdat je met vele karakters te maken krijgt in de game die een eigen verhaal hebben. Het leuke is ook dat een beslissing in de ene wereld een gevolg heeft in de andere wereld. Dit is een erg tof gegeven.
Qua karakters is de game echt groot en is er voor ieder wat wils. Je kan in je party maximaal 3 karakters neerzetten. Ben je één van de karakters zat dan zet je hem aan de kant en plaats je daar een ander voor in de plaats. Van elk soort gekke personages is er wel één die bij je past.
Omdat je niet alle karakters in je eerste doorloop van het verhaal kan verkrijgen is het mogelijk dat je de game uitspeelt op meerdere manieren. Het hoofdverhaal duurt gauw 30 tot 40 uur als je alles doet wat de game te bieden heeft. Daarnaast is er ook een New Game + modus waardoor je alle karakters kan vrijspelen en eindes kan ontgrendelen.
Chrono Cross heeft een turn-based strategy vecht systeem. Je krijgt per ronde die je vecht stamina punten en het ligt er aan hoe je aanvalt hoe meer stamina punten er vanaf gaan. Staat je karakter op 0 stamina punten of in de min dan moet je wachten op de volgende ronde om daarin weer aan te kunnen gaan vallen. Dit gevechtssysteem zorgt ervoor dat je echt na moet denken hoe je je aanval opzet en moet gebruiken. Dit zorgt er dus voor dat je niet zomaar blindelings kan aanvallen want dan gaat het verkeerd.
Conclusie
Ben je op zoek naar een ouderwets goede RPG dan is Chrono Cross met zijn goede verhaal een must play voor je. De game heeft aardige graphics en een goed verhaal en goede soundtrack. Ook is er een groot aantal karakters waar je mee kan spelen die zorgen voor een ander verhaal dus er is genoeg te spelen voor een lange tijd.