Sinds 2005 daagt de James Dyson Award inventieve en ondernemende studenten en pas afgestudeerden van een engineering- en design opleiding uit om ‘Iets te ontwerpen dat een probleem oplost’. Vorige winnaars hebben oplossingen gevonden voor de opwekking van hernieuwbare energie, nieuwe vormen van duurzame kunststoffen en medische en kankerscreenings. James Dyson kiest persoonlijk de twee wereldwijde winnaars; ze ontvangen essentiële financiering en wereldwijde erkenning – de belangrijkste eerste stappen om hun ideeën om te zetten in de praktijk.

“Jonge mensen willen de wereld veranderen en de Award ondersteunt hen daarbij door cruciale financiering, validatie en een platform te bieden om hun ideeën te lanceren. Ze zijn opmerkelijk succesvol: 65% van de internationale winnaars commercialiseert hun ideeën, waar 90% van de start-ups faalt. Ik ga op zoek naar progressieve uitvindingen die het gevestigde denken uitdagen en ter discussie stellen. Succes!” James Dyson, Oprichter en hoofdingenieur bij Dyson.

2020, een ongeëvenaard jaar

Vorig jaar was er een recordaantal inzendingen voor de Award en werd de nieuwe Duurzaamheidsprijs voor het eerst uitgereikt: AuREUS, uitgevonden door Carvey Ehren Maigue uit de Filippijnen. De James Dyson Award erkent de rol die ingenieurs en wetenschappers spelen bij het creëren van een duurzame toekomst en introduceerde vorig jaar deze wereldwijde erkenningsprijs, gericht op ideeën die milieukwesties aanpakken en de filosofie van Dyson van lean engineering delen, meer doen met minder.

In 2021 zijn er nog steeds twee wereldwijde prijzen van € 33.000: de Internationale Duurzaamheidswinnaar en de Internationale winnaar. Elk deelnemend land zal eerst een nationale winnaar (€ 2.200) en twee nationale runners-up toekennen. Degenen die een nationale onderscheiding winnen, gaan door naar de internationale beoordeling.

Echte problemen oplossen

De beste uitvindingen zijn vaak de eenvoudigste en bieden duidelijke en intelligente oplossingen voor echte problemen. De internationale winnaar van 2020, The Blue Box, is een thuisopsporingsapparaat voor borstkanker dat patiënten diagnosticeert met behulp van een AI-algoritme en een urinemonster. Het is ontworpen om minder ingrijpend en meer toegankelijker te zijn dan de huidige screeningsprocessen, na een toename te hebben gezien van vrouwen die mammogrammen overslaan. De uitvinder van The Blue Box, de 23-jarige Judit Giro Benet, zegt dat het winnen van de Award “een echt keerpunt was omdat het prijzengeld uitgebreide patenten mogelijk maakt om onderzoek en softwareontwikkeling te versnellen“. Het prijzengeld en de wereldwijde bekendheid die de Award Judit bezorgde, betekent dat ze nu werkt aan de laatste fasen van prototyping en softwareontwikkeling aan de University of California in Irvine, klaar voor studies bij mensen en klinische proeven.

Kansen stimuleren

De Award heeft jonge uitvinders internationale mediabekendheid gegeven, wat voor hen verdere investeringen en kansen heeft geopend om hun ideeën te ontwikkelen. De Britse Nationale winnaar KwickScreen uit 2011, infectie-gecontroleerde schermen voor patiëntveiligheid, is uitgegroeid tot een bedrijf dat meer dan 70 mensen in dienst heeft en schermen levert aan elke NHS-trust in het VK en 240 ziekenhuizen internationaal. In 2017 bracht de Amerikaanse nationale runner up, SoaPen, een kleurrijke zeeppen die veilig handenwassen aanmoedigt, hun uitvinding op de markt en werden ze opgenomen in de prestigieuze Forbes 30 Under 30-lijst. SoaPen’s groeiende productportfolio wordt nu gebruikt in heel Amerika, meest recent met het creëren van een handreinigingsmiddel om aan de vraag tijdens de Covid-19-pandemie te voldoen. De 2011 runner up in Singapore, Rabbit Ray, wordt gebruikt door 44 ziekenhuizen in 23 landen. Het is een communicatiemiddel dat ziekenhuispersoneel kan gebruiken bij het uitleggen van medische procedures aan kinderen. De uitvinder, Esther Wang, heeft sindsdien een bekroond gezondheidseducatiebedrijf opgericht, Joytingle, en haar Rabbit Ray-uitvinding ondersteunt de communicatie over medische procedures, van vaccinaties tot chemotherapie. De Nederlandse nationale winnaar uit 2019, Jerrycanfilter, ontwikkelt een onderhoudsvrij waterfilter dat op jerrycans past. Momenteel is het ontwerp onderdeel van een productpilot bij een grote internationale hulporganisatie, waar de innovatie gedurende 6 maanden wordt getest in een vluchtelingenkamp in Irak.

Related Posts

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x