Home Gaming FIFA 21 review

FIFA 21 review

by Mark van Truijen

Hij heeft even geduurd, maar hier is dan ook eindelijk onze recensie van FIFA 21. Ondertussen is de game nu een maand uit en zijn er alweer 4 titelupdates naar de game doorgevoerd. En bij de ene werd het beter, bij de andere voelde je game ineens heel anders aan. Maar hoe staan wij nou in deze titel, waar Konami gewoon eerlijk was en zei, heey we doen niet teveel hier is een update op de 20 versie, komt EA wel met een nieuwe FIFA 21. En voor de mensen die het afvragen, ja het is natuurlijk gewoon FIFA 20 met flink wat updates. Maar is dat dan zo erg? Dit doen we toch al jaren. Dat klopt, maar het had nu echt logisch geweest, ook door de hele Pandemie, als EA enkel had besloten klein te updaten.

Goed, is de game dan goed of slecht, smaken gaan hierin erg verschillen. Ik lees op sommige pagina’s, ja FIFA 19 was goed daarna was het klaar en weer andere zeggen ja ik kan me hier wel in vinden. Ik val in de laatste categorie, ik vind FIFA 20/21 heel fijn spelen. En de kleine vernieuwingen en verbeteringen die zijn doorgevoerd in 21 bevallen mij erg goed, het zorgt er net voor dat die soeplesse in de game houdt.
Verwacht hier dan ook zeker geen nieuwe titel, voetbal is voetbal en die bal blijft rond. Gelukkig zijn er in 21 lekkere verbeteringen door gevoerd en geeft het mij echt een fris gevoel. Er zijn wat stukjes assistentie weg gehaald en andere juist wat verbeterd. Het geeft je meerdere manieren van aanpak en het voelt dan fijn als je die bal rustig kan aannemen en weg draaien over de grond, in plaats van dat je karakter die bal op een vage manier door de lucht mee neemt, wat bijna altijd resulteerde in verlies.

Waar je echt merk dat de game is aangepakt zijn de voorzetten en het overspelen. Het hangt echt af van de stats van je karakter, daarnaast is de input die jij levert op je controller erg van waarde, het kan het verschil maken tussen een paas op jezelf of een peer over de lijnen. Voor het voorzetten zijn er veel meer types bijgekomen dan ik me kon herinneren uit FIFA 20, in FIFA 20 merkte ik ook vaak dat dit niet werkte of zelden aankwam. Nu kan je echt kiezen voor een hard strakke voorzet, juist een hoge verre of een lage op de eerste paal, het is net waar jij wil dat die bal komt. Wel belangrijk natuurlijk dat je de juiste knoppen combi indrukt, anders heb je er nog weinig aan. Een kleine update voor jezelf is handig, even die voorzetten uitleg doorlopen en je bent op de hoogte. En als je dan die voorzet goed kan geven, dan zijn die volley’s en omhalen dichterbij dan je denkt. L2 of LT ingedrukt houden bij het schieten en het resultaat is eigenlijk altijd een volley. Het is geen garantie op succes, maar levert je wel meteen een stukje mooi voetbal op.

Over mooi voetbal gesproken, waar iedereen altijd van geniet is een Messi of een dribbelende Ronaldo, nu werkt dit nog wat fijner. Kies die speler met hoge dribbelingskill uit en begin je actie. Je zal merken dat hij strakker draait, soepeler beweegt en je echt de verdediging op het verkeerde been kan zetten. Probeer daarom met verdedigen rustig te blijven, want ook hier is een verkeerde tackle het verschil tussen een tegen doelpunt en balverovering. Helaas zie ik bij de meeste tackle gewoon een gele kaart komen, ook als ik zie dat ik de bal eerst raak krijg ik gewoon een gele kaart. Het geeft een heel raar beeld in de wedstrijd, dit omdat je gewoon direct moet opletten met een speler die ineens geel krijgt. Voor mij kan er echt wel een aanpassing komen voor de Scheidsrechters. Ook als ik doorgebroken ben met een 100% doelkans en ik word neergehaald, soms krijg ik niks, soms een vrije trap, maar zelden wordt er een rode kaart gedeeld. Nee, op het gebied van regels mogen de scheidsrechters wel een cursus gebruiken.

Misschien wel de grootste verandering is niet het bewegen met de bal, maar juist zonder bal. Er zijn nieuwe opties om speler te laten bewegen, nu moet ik zeggen dat ik toch ook wel weer vind dat veel van me teamgenoten soms als zombies op het veld staan. Maar goed, hoe het eigenlijk werkt is dat je met een druk op de knop een speler diep kon laten gaan, nu kan je ook met de 1,2 overspeel actie de controle nemen over de man zonder bal en deze dus een geheel eigen looplijn geven. Om vervolgens de bal te vragen van de AI. Wat ik helaas merkte was dat doordat ik geen controle meer had over de man met de bal, de tegenstander deze iets te makkelijk kon veroveren. Ik geloof wel dat als je dit goed onder de knie hebt en de juiste spelers in je team daarvoor gebruikt, dit een perfect wapen is in de aanval.
Helaas is nog steeds de aanval met snelle spelers overpowered, geef een diepe bal en de aanvaller loopt de verdediging eruit. Dit is nog steeds zo sterk in 21, het haalt voor mij het mooie opbouwen van een aanval eruit, het zoeken naar die opening, echt het genot van een goed uitgespeelde aanval.

Goed, zo zijn er op gameplay gebied wat wijzigingen doorgevoerd, voor de ander goed of juist niet. Helaas ga je wel merken dat sommige spelers als een magneet naar de bal getrokken worden, dit terwijl jij misschien een andere speler daar naar toe zou willen hebben, hier is nog steeds niets aangedaan en ik zie dit ook niet snel veranderen.

Wel, mocht je de game toch willen uitpluizen er zit genoeg in. Zo heeft de carrière modi een flinke verandering ondergaan. Spelers kunnen hier worden omgetraind voor een nieuwe positie, ze kunnen rollen leren die bij een positie horen en de attributen van een speler wisselen ook. Het is ook belangrijk om spelers regelmatig te laten spelen, anders verliezen ze teveel stats en heb je er niks meer aan. Houdt dus een goeie flow in wissels en basisspelers.
En soms heb je net even geen zin in een bepaalde wedstrijd, dan is simulatie een heerlijke optie. Het schiet wat meer op en je hoeft die ultra saaie pot niet te spelen, dit is nu wel iets aangepakt. Want hoe irritant is het om er later achter te komen dat je verloren hebt, terwijl je eigenlijk makkelijk zou winnen. Nu kan je in je simulatie gewoon inspringen en de wedstrijd overnemen. Net dat stukje extra controle is perfect in deze hernieuwde carriere modi.

En dan kijken we even naar misschien wel de populairste modi in FIFA, Ultimate Team, sinds de introductie is deze modi uitgegroeid tot de meest gespeelde modi. Wat nieuw is in deze functie, is de optie om co-op te spelen, dit kan in Squad Battles, Rivals en in vriedschappelijke wedstrijden. Je kan ervoor kiezen om met je eigen team te spelen of met die van je vriend, je verdient beide de doelstellingen of de ranking punten. Ook zijn er community uitdagingen die je kan volbrengen om extra beloningen te krijgen.

Daarboven op  zit er een geheel nieuwe laag aan customizations, zo is het nu mogelijk om je stadion aan te kleden met stoelkleuren, net kleuren, muziek bij een doelpunt, een confetti kanon, en ga zo maar door. FUT is heerlijk veranderd en draait eigenlijk wel zijn rondjes. Het enige nadeel is en blijft dat als je geld over hebt je eigenlijk gewoon een goed team kan kopen. Het gok element is vandaag de dag steeds meer not done in games. En het wachten is dan ook tot deze uit FIFA verdwijnt.

FIFA 21 is een titel die de meeste van ons wel gaan halen, het is vaak gewoon het nieuwe deel dat men koopt. Of dat nu is of over een half jaar. De game is in grote lijnen gewoon een hele fijne titel en speelt dan ook lekker weg. Er zitten altijd wat puntjes in de titel die aangepakt mogen worden, maar niets zo erg dat ik zeg nee deze wordt hem niet.

Related Posts

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x