Ik speel al Jaren Xbox en Playstation, als je mij dan vraagt welke controller ik het fijnste vind, ben ik vrij resoluut voor de Xbox controller. Niet enkel omdat ik gewoon grote handen heb, maar deze ligt ook wat fijner in de handen. Dit is natuurlijk persoonlijk en kan voor een ieder verschillen. Maar sinds een paar jaar is er een bedrijf wat mijn hart heeft gewonnen als het gaat om PlayStation controllers, dit is Nacon. Eerder hebben wij de Revolution 2 en de Assymetric controller even onder handen genomen, nu is het tijd voor deel 3.
Nacon is een bedrijf in bezit van BigBen, dit is geen vreemde in de game industrie en heeft aardig wat ervaring met het uitgeven met games. Nacon heeft een focus van consoles en PC titels, enkel hardware voor de Xbox is er nog niet uitgegeven. De Revolution 3 kan je zien als een crossover controller, hij is namelijk inzetbaar op de PC en de PS4.
Goed, de controller wordt geleverd in een goeie koffer, dit maakt het mee nemen van je controller een stuk veiliger. Hij zal minder snel beschadigen en je hebt alle spullen meteen bij je. De nieuwe Nacon komt ook met diverse accesoires in de doos. Er zit een stugge USB kabel bij, dit om hem aan te sluiten op PC of PS4, een klein doosje met gewichtjes, dit om je controller echt aan te passen aan jouw gevoel en dan nog een doekje om alles netjes en schoon te houden. De eerste indruk was voor mij echt zo een wauw gevoel, het ziet er allemaal super strak uit.
De USB kabel zit er los bij, enkel is deze wel nodig, dit aangezien de controller enkel functioneert in bekabelde modi, er zitten geen batterijen bij namelijk. De meeste controllers die bedraad zijn voelen vaak licht aan, het is dan net of er niks in je handen ligt. De Nacon controller, zelfs zonder toegevoegde gewichtjes, voelt goed aan in de handen. Wil je iets meer gewicht kan je dit toevoegen, zelf koos ik voor 2x 14g. Deze voeg je makkelijk en snel toe in de handles. Klepje eraf schuiven, gewicht erin klikken en weer dicht. Het is niet een werelds verschil, maar die kleine beetjes kunnen net helpen voor het comfort.
De controller valt door zijn prijs eigenlijk meteen in de hogere klasse van controllers, hij kost namelijk gauw al 149,- euro. En dan is hij niet eens draadloos. Maar als we de controller goed bekijken is de kwaliteit echt anders dan de meeste third party controllers. Er zitten features in de controller die je niet vindt in de originele line-up van Sony. De grips van de controller zijn stug maar liggen goed in je handen en zorgt er perfect voor dat hij niet uit je handen glijdt.
Goed even wat verschillen op een rijtje met betrekking tot de Dualshocks van Sony. De controller is bedraad, er is geen lichtbalk aan wezig in de Nacon, sommige games maken hier gebruik van, denk aan de VR titels. Wel beschikt de Nacon over een Speler Indicatie, deze vertelt je welke speler jij bent.
Een groot verschil wat ook direct opvalt is de controller layout, de pookjes hebben een opstelling die we kennen van de Xbox controllers, de linker zit daar boven de D-Pad. Hier komt ook persoonlijke smaak naar boven, maar voor mij persoonlijk is dit de ideale setup van pookjes. Voor mij is dit dus ook een enorm plus punt aan de Revolution 3.
Goed, iets wat niet meteen zichtbaar is, maar zeker wel aanwezig, draaien we de controller om zien we vier snelkoppeling knoppen, deze zijn te programmeren om bepaalde functies uit te voeren. Voor mij is dit tegenwoordig bijna gebruikelijk, ik vind het heerlijk om daar juist functies op te zetten die ervoor zorgen dat ik me duimen niet van de pookjes hoef af te halen. Het geeft net wat meer snelheid in bepaalde titels. Het is ook mogelijk om maar 1 van de knoppen, of juist 1 aan beide zijde in te stellen. De knoppen zitten heerlijk in de controller verwerkt, het voordeel dat ze niet uitsteken en je ze dus wel moet indrukken en niet per ongeluk weg tikt. Iets wat me bij de Elite controller nog weleens gebeurt.
De controller is dus zogezegd goed in te stellen en uit te breiden naar smaak, het enige nadeel hier is dat dit via de PC moet. Eenmaal in de setup krijg je diverse opties om in te stellen maar ook te customizen, zo kan je de lichtring om de rechterpook veranderen van kleur. Daarnaast is het mogelijk de gevoeligheid van de trekkers aan te passen, dit is ideaal voor shooters of juist race titels. Waar je bij de ene wilt dat hij meteen reageert en de ander dat hij juist rustiger gas geeft bij het aanraken. Naast dit is ook de D-pad in te stellen in een 4 wegs- of zelfs voor een 8 wegs-beweging te gaan. Deze is natuurlijk voor de arcade titels ideaal. Zoals je leest is er voor elke game een setup, deze kan je ook allemaal zetten onder bepaalde ingestelde modi.
Al met al is de Nacon Revolution Pro Controller 3 een zeer uitgebreide controller met genoeg functies. Hij is dan ook niet ontworpen voor de casual gamer, maar meer voor de gamer die echt alles uit zijn of haar games wilt halen. Je kan gewoon iets dieper gaan in de customization dan dat je anders kon met je Dualshock. Het nadeel is dat je wel een PC dient te hebben om dit alles in te stellen, maar als het eenmaal gebeurt is heb je wel een volledige controller tot je beschikking.
Wil jij iets meer uit je games halen en heb je het geld ervoor over raad ik de Revolution Pro 3 zeker aan.