Na 2 jaar wachten was het dan zover, Marvel’s Spider-Man kwam in de winkels te liggen. Weinig games hebben zo grote hype met zich meegebracht afgelopen generatie. Lag het eraan dat de vorige Spider-Man games gewoon niet goed waren? Lag het eraan dat mensen weer behoefte hadden aan een superhelden game of was de marketing rondom de game gewoon ontzettend goed? Ik wil het op alle drie gooien. Mensen waren weer toe aan een Spider-Man game en wilde de slechte smaak van The (not so) Amazing Spider-Man 2 wegspoelen en wilde na Batman ook weer een goede superhelden game spelen. Echter heeft Insomniac iets neergezet waar niet alleen superhelden fans van smullen, maar de hele game wereld. 

Dit is net zo erg Peter Parker zijn verhaal als dat van Spider-Man

Het verhaal van Marvel’s Spider-Man doet afstand van eerder vertelde verhalen. Je bent al 8 jaar Spider-Man en je hebt dus redelijk onder de knie hoe je Spider-Man moet zijn. Daarnaast heb je ook niet meer te dealen met problemen die je in je tienerjaren hebt en dat is een verademing voor een Spider-Man game. Wij hoeven niet meer door scenes heen te zitten om te zien dat Uncle Ben doodgaat en alles voelt als een frisse wind in deze game. Toch is dit verhaal wat gaat over Spider-Man net zo goed het verhaal van Peter Parker. Peter heeft een baan, moet huur betalen, zit in relatieproblemen met MJ en hij komt overal te laat voor. Allemaal dingen waar wij ons ook mee bezighouden en ook aan kunnen spiegelen als mensen in de 20 (en natuurlijk ook ouder). Peter Parker voelt als een mens en niet als een superheld en op de momenten dat je als Peter speelt heb je ook het idee dat zijn baan en leven net zo belangrijk is als zijn werk als Spider-Man.

Daarnaast zit het verhaal omtrent Spider-Man zelf ook heel goed in elkaar. Het verhaal neemt je mee in een soort van emotionele rollercoaster waarin verschillende momenten zitten die er echt boven uit steken. Echter zijn die emotionele momenten inderdaad de hoogtepunten en zorgen die momenten ervoor dat het verhaal aangrijpend is. De verhaallijn die tussen de momenten zit kunnen soms wat langzaam aanvoelen. Op 2/3 van de game komt het echte verhaal pas op gang en in het 3e deel van de game zit opeens ontzettend veel meer actie dan de eerste twee acts. Het voelt een beetje raar qua snelheid in de game. Toch zorgt de game ervoor dat je ook in de eerste twee delen van de game genoeg afwisseling hebt. Zo speel je met Spider-Man, Peter Parker en Mary Jane. Al die drie characters nemen een ander soort gameplay met zich mee wat de volledige gameplay interessant houdt. Het verhaal van Spider-Man is dus aangrijpend, nieuw en interessant, maar valt tegen qua inhoud in de eerste twee delen van de game.

New York never looked this great

Ik was afgelopen zomer in New York en ik heb toen ontzettend veel landmarks gezien. Spider-Man was daarom ook een beetje als terug gaan op vakantie. Ik kon weer van het uitzicht genieten op het Empire State Building, het vrijheidsbeeld zien en weer door de drukke straten lopen met veel te veel taxi’s. De game ziet er op de PS4 pro belachelijk goed uit. De verlichting in de stad is mooi, het uitzicht over de hele stad als je op het Empire State Building staat voelt geweldig en het web swingen door de stad ziet er soepel, maar vooral ook goed uit. De game is ontzettend mooi en de wereld voelt levendig aan. Het voelt als New York waar er ontzettend veel mensen en auto’s zijn en waar er altijd wel iets aan de hand is.

De gameplay voelt vloeiend

Naast een geweldige storyline, moet een game ook een goede gameplay hebben en Spider-Man heeft beide. Laten we het eerst hebben over het web swingen in Spider-Man, want dat is wat je de meeste tijd doet. Het web swingen voelt heerlijk aan, je hebt het gevoel dat je het onder controle hebt, maar ondertussen leer je steeds beter en sneller door de stad heen te gaan. Er zit een leercurve in het web swingen dus het blijft heerlijk aanvoelen. Daarnaast kan je uiteindelijk ook via je skill tree trucs krijgen die je kan doen tijdens het web swingen, dus op een bepaald moment ben je spider rolls en moonsaults aan het doen als je van het Empire State Building af springt.

De combat zit ook goed in elkaar, het doet mij denken aan de combat van de Arkham games, maar dan vloeiender en sneller. De gameplay is afgestemd op de krachten van Spider-Man, zo countert hij niet aanvallen zoals Batman, maar zie je hem rondspringen, onder vijanden door gaan om ze daarna volledig in elkaar te slaan. Daarna zou Spider-Man niet Spider-Man zijn als hij niet ontzettend veel gadgets bij zich zou hebben. Deze gadgets varieren van een web bomb, naar een elektrisch web en ook spider drones die de vijanden aanvallen. Zelfs dit is niet alles, je kan namelijk ook gebruik maken van je suit powers waardoor je krachtige aanvallen kan uit oefenen op je tegenstanders, zo heb je de web blossom waarbij je om je heen web schiet of gebruik je spider bro’s om je vijanden af te leiden zodat jij ze keihard kan neerslaan.

Daarnaast kan je ook nog je suit uitbreiden met zogenoemde suits mods, je kan drie mods op je suit zetten waaronder dat je meer damage doet als je health boven 100 is, dat je meer health terugkrijgt als je first aid gebruikt, soms krijg je meer focus waardoor je focus bar sneller vult en nog veel meer. Marvel’s Spider-Man biedt niet alleen diepgang qua verhaal, maar ook qua gameplay waardoor de game interessant en vernieuwend blijft naarmate de game vordert en je meer vrijspeelt.

Het enige is wel dat de side missies (lees hier, de random crimes in de stad) soms erg repetitief zijn. De locaties zijn wel anders waar de misdaden plaatsvinden, maar de lay out is elke keer hetzelfde. Naarmate de game vordert krijg je wel nieuwe vijanden en wordt de lay out wel veranderd, maar na een paar misdaden te hebben bestreden voelt het niet meer vernieuwend en liep ik er meer tegen aan te hikken dat het repetitief aanvoelde.

I’m Alive!

De soundtrack in Marvel’s Spider-Man is ook van hoge klasse. John Paesano heeft de soundtrack gemaakt en elk moment voelt belangrijk door de meeslepende muziek. Het web swingen door New York heen zelf ook gaat gepaard met muziek die veel weg heeft van The Avengers en als je stil staat stopt de muziek ook en kan je genieten van alle geluiden die New York te bieden heeft. Op de soundtrack is niks aan te merken, alleen dat die misschien niet op Spotify nog is, terwijl ik dat wel graag zou willen..

Conclusie

Marvel’s Spider-Man is een paradepaardje voor Playstation. Er zit een goed verhaal in, de soundtrack is geweldig, de game ziet er geweldig uit, de combat speelt soepel weg en het web swingen voelt zo perfect aan dat ik uren in de game kan spenderen door simpelweg door New York te slingeren. Spider-Man is een game die elke Playstation eigenaar in huis moet halen, of je nou fan bent van Spider-Man of niet. De enige twee kritiek puntjes zijn de snelheid in het verhaal die soms wat raar loopt en dat de side missies qua random crimes wat eentonig worden. Voor de rest is Marvel’s Spider-Man een must have voor elke eigenaar van een Playstation.

 

 

 

Related Posts

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x