Home Gaming Undisputed (PS5) Review

Undisputed (PS5) Review

by Sven

In elke review die je leest over Undisputed zal aangehaald worden hoe lang het geleden is dat er een Boxing Game van dit formaat is uitgekomen. De laatste is namelijk Fight Night Champion uit 2011. 2011, het jaar waarin Harry Potter and The Deatly Hallows, Part 2 uit kwam, het jaar waarin Game of Thrones als eerste op TV kwam, het jaar waar Twitch online kwam en het jaar waar de 3DS uitkwam in Japan. Of kort gezegd, het is erg lang geleden dat er een grote Boxing Game uitkwam. Tot afgelopen vrijdag, 11 oktober 2024. Undisputed is een game die al langer bekend is in de community, de game is namelijk al een lange tijd in Early Access, maar is nu met update 1.0 klaar voor een echte release en niet alleen op PC, maar ook op consoles. Wij zijn de ring ingegaan om te kijken of dit een waardige opvolger is van Fight Night Champion.

Als eerste is het goed om de game modi in Undisputed te bespreken. Je kan kiezen tussen Quick Match, Career, Prize Fights en Online Ranked en Unranked. Veel van deze modi spreken voor zich, behalve Prize Fights. Prize Fights zijn gevehcten die wekelijks roteren en ervoor moeten zorgen om jou als speler uit te dagen in verschillende manier. Het kan zijn dat er een limiet van Knockdowns zijn of andere dingen. Dit daagt jou als speler uit om een plek te veroveren op de leaderboards. Het is een leuke modi, maar meer dan een plek op de leaderboard is het niet, wat zonde is. Het had misschien leuk geweest als je een bepaalde perk zou krijgen om mee te nemen naar de career mode.

De Career Mode is de mode die je al snel zal aanzetten en waar je waarschijnlijk aan het begin de meeste uren in zal stoppen. Echter, als je de Career Mode een tijdje speelt, merk je dat het niet zo indrukwekkend is. In plaats van interactieve trainingsminigames die we kennen uit andere games, zijn het hier eindeloze menu’s en statistieken. Je vaardigheden kan je verbeteren door een trainingsessie alleen te simuleren. Nu moet je wel tijdens dit proces erop letten dat je in goede conditie bent, en niet te overtraind bent en niet te ongetraind bent en dat je niet te zwaar bent of te moe. Dit managen is aan het begin best lastig, omdat je ook beter wil worden, maar naarmate je beter wordt, zal het managen van je vermoeidheid en gewicht steeds makkelijker worden. Verder moet je in de Career Mode onderhandelen met je coaches om hen bij je te houden. Echter zijn deze onderhandelingen bizar makkelijk en kan je contracten makkelijk vernieuwen, het is niet diepgaand en uiteindelijk zal je een coach zoveel upgraden dat het niet nodig is om een nieuwe coach aan te stellen (behalve als je de perks van die specifieke coach wil hebben). Waar de Career Mode wel schittert is jou het gevoel te geven dat je echt je boks carriere moet opbouwen. Je begint in kleine gyms waar het enige publiek mensen zijn die sporten zijn. Uiteindelijk zal je langzaam vechten in grotere arena’s, maar dit kan best lang duren. Bij mij duurde het in in ieder geval 25 gevechten voordat ik uiteindelijk een grote arena instapte. Het gevoel wat je dan krijgt, dat is top. Wel is het jammer dat als je uiteindelijk de Undisputed Champion wordt, dat je niet kan wisselen van gewichtsklasse, om nog een andere klasse te domineren. Hopelijk komt dit nog later met een update naar de game toe, want als je uiteindelijk het doel hebt behaald is je enige doel nog om je andere stats maximaal te maken.

Het boksen voelt op het eerste gezicht goed aan, de controls zijn prima en voelen realistisch aan. De jabs, hooks en uppercuts zijn makkelijk uit te voeren, met de bumpers aan de achterkant om of jezelf te verdedigen, of een bodyshot te geven of een power shot te doen. Het is belangrijk dat je, naast het boksen zelf, ook kijkt naar hoe je aanvallen van je tegenstander kan ontwijken. Het belangrijskte is daarom misschien wel je footwork, het ontwijken van een aanval, om daarna een harde klap terug te geven, die je tegenstander niet aan ziet komen. Daarnaast moet je veel letten op je uithoudingsvermogen, ga je namelijk voor een snelle knock out en neem je het risisco om moe te zijn en je plan in duigen te zien vallen? Of ga je voor een rustige aanpak, maak jij je tegenstander moe, om op het einde er vol in te gaan? Elke wedstrijd voelt tactisch aan, wat geweldig is. Wat echter minder is, is dat de Power Shots veel te sterk zijn. In wedstrijden ben ik vaak snel overgegaan op deze sterke aanvallen, omdat een normale hook of jab te weinig deed en het verschil in de kosten voor je stamina eigenlijk verwaarloosbaar zijn. Hopelijk kan de ontwikkelaar dit aanpassen, om de game misschien nog wel wat tactischer te maken.

Undisputed ziet er wel echt prachtig uit. De arena’s zijn gedetailleerd, maar ook de kleine arena’s en de gyms, zien er goed uit. Het zweet loopt van de vechters af en ook de schade aan het lichaam en gezicht zijn goed te zien. Toch zijn de animaties soms wat stroef en houterig, en komen bepaalde aanvallen niet aan, wat er knullig uitziet. Daarnaast zien de einde van rondes er raar uit, er is geen scheidsrechter die tussen beide komt en je hoort zelfs nog slagen terwijl het scherm een animatie laat zien dat de ronde voor bij zijn. Verder zijn de geluiden soms echt te overdreven, deel je een harde klap uit, dan is het geluid wat erbij hoort iets te hard, in vergelijking met een normale jab of hook, waardoor het soms zelfs grappig wordt om harde klappen uit te delen. Verder is het commentaar niet altijd geweldig en heb je bijvoorbeeld dat je tegenstander neergaat, maar jou naam genoemd wordt. Het zijn kleine dingen, maar het levert wel in op realisme.

Waar de game wel echt in uitblinkt, is de multiplayer. Het online spelen tegen iemand anders is vele malen leuker dan tegen de AI, omdat je echt beide slim moet spelen. Ben je iemand die er vol in gaat, dan zal je tegenstander het juist rustig aan doen en proberen zoveel mogelijk te verdedigen en andersom. Het zorgt voor een tactisch en intens schaakspel wat niet zomaar in ronde 1 eindigt. Je zal dan ook vaak je strategie moeten veranderen door zo een wedstrijd heen, wat intens, maar wel ontzettend vermakelijk is.

Al met al is Undisputed een leuke en goede box game, die zeker een plek verdient in 2024. Het is fijn om na zoveel jaar, na Fight Night Champion, weer een dedicated box game te hebben die ook goed is. Toch heeft de game nog wat dingen om aan te werken. De Power Shots zijn te sterk, de career voelt wat leeg aan, de geluiden zijn niet helemaal top en er zijn kleine dingen die simpelweg beter moeten. Toch is Undisputed vermakelijk en vooral de online mode, waar je veel uren in zal stoppen.

Related Posts

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x