Home Events Jarig Imagine gaat terug in de tijd en blikt vooruit met 1984 Re:Imagined

Jarig Imagine gaat terug in de tijd en blikt vooruit met 1984 Re:Imagined

by Pim, Sel

Imagine Fantastic Film Festival is dit jaar veertig jaar jong. Het eigenzinnige genrefestival viert het jubileum met een hoofdthema waar de geest van Big Brother en diens geestelijk vader George Orwell nadrukkelijk aanwezig is. De Amerikaanse visual effects-tovenaar Phil Tippett, bekend van o.a. baanbrekende bijdragen aan Star WarsJurassic ParkRobocop en Starship Troopers, ontvangt de Career Achievement Award. Imagine vindt dit jaar plaats van 24 oktober t/m 3 november in De FilmHallen, LAB111 en Galerie Beeldend Gesproken in Amsterdam. Tickets zijn vanaf 3 oktober verkrijgbaar via www.imaginefilmfestival.nl

1984 Re:Imagined
Was het toeval of een vooruitziende blik dat uitgerekend het iconische Orwelliaanse jaartal 1984 het geboortejaar van Imagine Fantastic Film Festival was? Wat bescheiden begon als The Weekend of Terror transformeerde tot hét toonaangevende genrefestival van Nederland waarin naast horror sci-fi, cult, fantasy en kunst even sterk zijn vertegenwoordigd. Met het hoofdthema 1984 Re:Imagined zoekt het festival aan de hand van een aantal klassiekers (waaronder de verfilmingen van de dystopische sci-fi-romans 1984 en Fahrenheit 451) en recente films welke lessen we vandaag de dag – 75 jaar na de publicatie van Orwells klassieker – uit het verleden kunnen trekken. Want om met George Orwell te spreken: ‘Wie het verleden beheerst, beheerst de toekomst, wie het heden beheerst, beheerst het verleden’.

De titels in het 1984 Re:Imagined programma
1984 – Michael Radford (Groot-Brittannië, Nederland, Duitsland 1984)
Algol: The Tragedy of Power (filmconcert) – Hans Werckmeister (Duitsland 1920)
Artificial Justice – Simón Casal (Spanje, Portugal 2024)
The Conversation – Francis Ford Coppola (Verenigde Staten 1957)
Decoder – Muscha (West-Duitsland 1984)
Fahrenheit 451 – François Truffaut (Groot-Brittannië 1966)

Eregast en Career Achievement Award: Phil Tippett
In 1984 ging ook Indiana Jones and the Temple of Doom in de bioscoop draaien: een van de vele Spielberg-producties waar Phil Tippett, dit jaar de eregast op Imagine, een creatieve bijdrage aan leverde. Een van zijn allereerste klussen was direct een schot in de roos, met het iconische holografische schaakspel aan boord van de Millenium Falcon in Star Wars: A New Hope. In The Empire Strikes Back was Tippetts aandeel nog veel groter, en als dino- supervisor was hij in Jurassic Park de schakel tussen de analoge en digitale magie. Zijn lange, rijke carrière is er een vol hoogtepunten. Voor Paul Verhoeven blies hij leven in Robocops concullega ED-209 en de buitenaardse hordes die de Starship Troopers naar het leven staan. Als grondlegger en naamgever van Tippett Studios prijkte hij zeer recent nog op de aftiteling van Alien: Romulus. Phil Tippet is naast creatieve en technische duizendpoot ook regisseur, van wie Imagine Mad God opnieuw vertoont. De tweevoudig Oscar-winnaar heeft zijn Emmy’s en BAFTA-beeldje hopelijk nog plek in de prijzenkast voor de Imagine Career Achievement Award, want die zeer verdiende onderscheiding krijgt hij dit jaar uitgereikt.

De titels rondom eregast Phil Tippett
Mad God – Phil Tippett (Verenigde Staten 2021)
Phil Tippett – Mad Dreams and Monsters – Gilles Penso, Alexandre Poncet (Frankrijk 2019)
Starship Troopers – Paul Verhoeven (Verenigde Staten 1997)
The 7th Voyage of Sinbad – Nathan Juran (VS, Hongkong, India, Tsjechoslowakije 1958)

Djinn in de islamitische horrorfilm 
In het themaprogramma ‘Djinn in de islamitische horrorfilm’ richt het festival de blik op de islamitische wereld, met ruim aandacht voor de Djinn in islamitische horror uit diverse delen van de wereld. Met onder meer een Turkse exorcist in Dabbe: The Possession en het Arabische, romantische fantasysprookje Hwin.

De titels in het Djinn-programma
Dabbe: The Possession – Hasan Karacada? (Turkije 2013)
Hwjn – Yasser Al Yasseri (Saoedi-Arabië 2023)
Three – Nayla Al Khaja (Verenigde Arabische Emiraten 2024)
Hüddam 4: Ahmer – Utku Uçar (Turkije 2024)
Sakaratul Maut – Sidharta Tata (Indonesië 2024)

Hoofdprogramma
Imagine maakt tevens een aantal titels in het hoofdprogramma bekend. Onder andere Animale, welke in Cannes in première ging, The Empire die draaide tijdens Berlinale 2024 en het Mexicaanse Párvulos maken hun opwachting in het hoofdprogramma van Imagine Fantastic Film Festival. 

Titels in het hoofdprogramma
Animale – Emma Benestan (Frankrijk, België 2024)
The Devil’s Bath – Veronika Franz, Severin Fiala (Oostenrijk 2024)
A Different Man – Aaron Schimberg (Verenigde Staten 2024)
The Empire – Bruno Dumont (Frankrijk, België 2024)
Ghost in the Shell 2: Innocence (4K restoration) – Mamoru Oshii (Japan 2004)
Infinite Summer – Miguel Llansó (Estland, Spanje 2024)
Párvulos – Isaac Ezban (México 2024)
Project Silence – Kim Tae-gon (Zuid Korea 2023)
Saýara – Can Evrenol (Turkije 2024)

Related Posts

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x