Home Gaming Atelier Marie Remake: The Alchemist of Salburg review

Atelier Marie Remake: The Alchemist of Salburg review

by Sven

De Atelier Marie-franchise van Gust, een serie met vierentwintig delen en talloze zij-games in de afgelopen 26 jaar, heeft nu een nieuwe sprong gemaakt met een vernieuwde uitgave van zijn eerste game, Atelier Marie Remake: The Alchemist of Salburg. Het presenteert zichzelf als een perfect moment om in te stappen, deze gezellige RPG barst namelijk van charme maar draagt ook zijn deel van tekortkomingen, wat uiteindelijk zorgt voor een gemengde ervaring die zowel liefhebbers van RPG’s en nieuwkomers kan aanspreken. Hieronder zullen wij je vertellen waarom!

Het verhaal van Atelier Marie wijkt af van de epische schaal die te zien is in traditionele RPG’s en kiest in plaats daarvan voor een meer ontspannen verhaallijn die draait om afstuderen in plaats van wereldreddende queestes. Het is even wennen om niet de wereld te redden, maar de charme van de game komt grotendeels af van hoe ontspannen der verhaallijn is. Het verhaal draait om Marie, een student aan de Koninklijke Academie van Magie die de slechtste student in de geschiedenis van de instelling wordt genoemd. Haar laatste kans op slagen ligt in het indruk maken op haar instructeur binnen vijf jaar door haar vaardigheden aan te scherpen en een opmerkelijke creatie te maken.

Zodra spelers de controle krijgen, krijgen ze vrijheid om hoe zij willen af te studeren. Terwijl vroege tutorials begeleiding bieden, maakt de openheid van de game daarna het mogelijk om alle kanten op te gaan. Centraal in de gameplay van Atelier Marie staat de vijfjarige tijdslimiet die zorgt voor een snel tempo. Elke actie kost tijd, van het verzamelen van hulpbronnen tot reizen, waarbij expedities 3 tot 9 dagen in beslag nemen. Dit is herkenbaar met de Persona game bijvoorbeeld. Dit gevoel van urgentie leidt verrassend genoeg tot snelle vooruitgang; ik behaalde een van de zeven eindes van het spel binnen slechts 5-6 uur. Het is daarom een game die goed door te spelen is.

Gelukkig stopt het niet na 5-6 uur. De game is namelijk gemaakt om vaker door te spelen en dat wil je ook graag doen, vanwege de cast van personages die allemaal hun eigen charme hebben. Het vervullen van vereisten geeft toegang tot verschillende gebeurtenissen, terwijl Ingrid, de lerares van de hoofdpersoon, taken toewijst die de voortgang naar afstuderen bijhouden. Het maken van nieuwe items in het atelier is essentieel voor het verhaal, waarbij je spullen moet maken, waarbij je aan het begin zal falen, maar naarmate de game vordert steeds beter in zal worden. Dit geeft een gevoel van het zijn van een student. Een eerstejaars student is namelijk ook niet zo goed als een vijfdejaarsstudent.

Het verzamelen van materialen vereist het reizen naar de enkele gebieden van het spel, waar het gebrek aan vechten duidelijk wordt. Gevechten zijn misschien het zwakste aspect van Atelier Marie, met een turn-based systeem waarbij snelheid de volgorde bepaalt. Hoewel de verschillende vijanden en banken in het spel geen echte uitdaging bieden, hebben de ontwikkelaars dit aangepakt door automatische gevechten, met opties voor gevechtssnelheid en aanpasbare moeilijkheidsgraden.

Een opvallende functie is de nadruk op het opbouwen van relaties door avonturen. Verhoogde interactie verhoogt de vriendschapsniveaus en ontgrendelt gebeurtenisscènes die specifiek zijn voor bepaalde personages. Toch komen deze interacties willekeurig voor en komt het wel is voor dat je bepaalde personages volledig over het hoofd ziet. Het kalendersysteem, dat op het onze lijkt, met 12 maanden en vier seizoenen, voegt een strategisch element toe door de beschikbaarheid van items en deadlines voor missies te beïnvloeden. Het voltooien van missies helpt bij het verdienen van geld en het verkrijgen van respect, wat naslagwerken uit de bibliotheek van de academie ontgrendelt.

De introductie van de “Infinite Mode” – die een niet-getimede ervaring biedt – zorgt voor een welkome afwisseling in de gameplay. Het uiterlijk van Atelier Marie is heerlijk, met charmante chibi achtige modellen aangevuld met portretten van personages tijdens gesprekken. De algehele stijl lijkt op spellen zoals Link’s Awakening.

Desalniettemin wordt de prijs van Atelier Marie Remake een punt van discussie. Voor 50 euro kan de korte duur van het spel sommigen afschrikken, ondanks de herspeelbaarheid en alternatieve spelmodi. Voor degenen die spellen slechts één keer voltooien, kan de game erg prijzig zijn. Ondanks dit vangt de heruitgave de essentie weer van de oude games van weleer in deze serie.

Atelier Marie Remake: The Alchemist of Salburg overbrugt de kloof tussen nostalgie en moderniteit. Hoewel het niet uitgesloten is van problemen, slaagt deze heruitgave erin de charme en aantrekking van het origineel te behouden en tegelijkertijd betekenisvolle updates te introduceren. Of je nu een doorgewinterde Atelier-fan bent of een nieuwkomer in de franchise, deze titel biedt een ontspannende en boeiende RPG-ervaring met een vleugje nostalgie en een hint van eigentijdse verfijning.

Related Posts

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x