Home Gaming Layers of Fear (2023) Review

Layers of Fear (2023) Review

by Jos Vis

Remakes en remasters van één game zijn helemaal hot, maar de makers van Layers of Fear doen het anders. Zij hebben namelijk een remake van de eerste twee delen gemaakt en daarvan hebben zij één game gemaakt. Als klap op de vuurpijl runt het geheel ook nog eens in Unreal Engine 5, waardoor het er allemaal erg strak uitziet. Je zou zeggen dat er dan niets meer in de weg staat voor een heuse top-game, toch?

Wij vinden het op de redactie een erg cool idee; twee games tegelijk een remake geven en daar dan weer één game van maken. Ontwikkelaar Bloober Team heeft dit erg slim aangepakt door de verhalen van beide games met elkaar te verbinden. Stel je eens voor dat we bijvoorbeeld ooit een remake krijgen van Red Dead Redemption 1 & 2, waarbij beide delen naadloos samen zijn gevoegd voor een totale ervaring van het geheel.

De originele Layers of Fear-games zijn eigenlijk helemaal nog niet zo oud; de eerste kwam zo’n zeven jaar geleden uit en de sequel is van 2019! Je zou je kunnen afvragen of het niet ietwat vroeg is om je aan een remake te wagen, maar als je uiteindelijk door de prachtige werelden van Layers of Fear (2023) loopt blijkt die vraag totaal niet relevant. Door de prachtige beelden, gemaakt in een combinatie van het talent van Boober Team en de technologie van Unreal Engine 5, kom je meteen in een ‘geloofwaardige’ wereld terecht, waar de sfeer van afdruipt. Uiteraard staat ‘geloofwaardige’ tussen aanhalingstekens, want hoe realistisch is het als bijvoorbeeld een schilderij begint te bewegen?

Alleen

Layers of Fear vertelt een aantal verhalen waar jij, als het ware, doorheen loopt. Hierbij kruip je in de huid van verschillende personen, terwijl de focus soms weer naar een ander personage gaat. Op die manier wordt geen een verhaal te lang behandeld en op het moment dat je de omgeving wel een beetje gezien hebt, schakelt de game naar het andere personage. De verhalen komen grotendeels overeen met de twee originele games, maar er is ook een centraal verhaal aan toegevoegd, dat ervoor zorgt dat alle verhalen aan elkaar worden gelinkt.

Als je bekend bent met de serie, dan ben je ook bekend met de verhalen rondom The Painter en The Actor, maar dit wordt dus fris gehouden door het toegevoegde verhaal over The Writer. Elk verhaal heeft zijn eigen omgeving, waarin de hoofdpersoon helemaal alleen rondloopt. Zo is de spanning te snijden in een vuurtoren, al is dit de zoveelste griezelgame die je op zo’n locatie laat rondzwerven. Dan is de filmset op een cruiseschip een stuk origineler, maar alle locaties zien er prachtig uit.

Lopen!

Het grootste gedeelte van de game doe je eigenlijk niets anders dan rondlopen, zo zou je Layers of Fear (2023) een ‘walking-simulator’ kunnen noemen. De opzet doet veel denken aan een mix tussen Amnesia en P.T., waarvan laatstgenoemde dat project was van Hideo Kojima en Guillermo Del Toro. Je loopt dus van kamer naar kamer, waarbij de omgeving ineens aangepast kan zijn zodra jij je omdraait. Ondertussen vind je allerlei objecten, notities en andere aandachtspunten, die je een klein stuk van het verhaal vertellen.

Layers of Fear (2023) is absoluut geen actie-game of survival-horror, knoop dat goed in je oren. Ondanks dat er wel degelijk momenten van heuse combat inzitten ben je meer aan het rondlopen. Soms krijg je een puzzel op je schoot geworpen, soms moet je even nadenken over je looproute, maar de kracht van de game is de fantasie. Je stelt je een verhaal voor, krijgt steeds kleine beetjes informatie, dompelt je onder in sfeer en scenery, terwijl je geniet van details in je omgeving.

Als jij geen open mind hebt voor dit soort games, en dat geeft écht niet, dan kun je Layers of Fears (2023) beter links laten liggen. Dan is deze game saai, traag en waarschijnlijk ook nog eens voorspelbaar. Ook de vele notities in de game zullen dan voelen als vervelende obstakels, waar je snel doorheen wilt klikken. Om deze game te kunnen waarderen moet je open staan voor het lezen van de notities en je dat verhaal in te beelden, terwijl je er niet bij bent geweest. Dat terwijl je zelf ook door een wereld heen loopt waar jij zo je vragen over hebt. Als jij daarvoor openstaat, dan zal Layers of Fear (2023) je meenemen naar een enerverende fantasie!

Mooi!

Zoals gezegd is Layers of Fear (2023) gemaakt met behulp van de Unreal Engine 5 van Epic. De hele gamewereld wacht al wat jaren op daadwerkelijk uitgebrachte games met die technologie, terwijl we al jaren zijn lekkergemaakt met de meest waanzinnige beelden. Voor mij was het de eerste ervaring met Unreal Engine 5 en ik moet zeggen dat het wachten het meer dan waard is geweest. De game ziet er werkelijk prachtig uit, staat bol van de grafische effecten en voegt daar nog een toefje ray tracing aan toe.

Elke kamer ziet er fenomenaal uit, ondanks dat het natuurlijk soms erg donker is. Zo kom je soms in een kamer waar het licht door de ramen schijnt, terwijl het buiten keihard regent. De manier waarop het licht de kamer beïnvloed is spectaculair, waardoor ook alle materialen echt lijken. Natuurlijk staan er overal houten kasten, stoffige banken en spiegels, die allemaal geloofwaardig overkomen en meeveren met het licht.

Natuurlijk helpt het geluid hierbij ook en dat is in de meeste gevallen knap gedaan in Layers of Fear (2023), al is het acteerwerk niet van een zeer hoog niveau. Voor een game werkt het wel, maar verwacht geen Leonardo Di Caprio-achtige voice-overs. Nogmaals, het werkt verder prima en zorgt zo nu en dan voor een onbedoelde lach. Dat neemt niet weg dat de geluidseffecten je in de game zullen trekken, vooral bij het dragen van een hoofdtelefoon.

Conclusie

Layers of Fears (2023) is een remake van zowel het eerste als het tweede deel, die relatief recentelijk uitkwamen. Beide games zijn knap aan elkaar verbonden met een geheel nieuwe verhaallijn, waardoor alles als een geheel aanvoelt. Dit is een van de eerste games die gebruik maakt van Unreal Engine 5, waardoor alles werkelijk prachtig oogt. Weet wel dat er weinig actie op je pad komt en dat je deze game speelt als een uitgediept boek, waar je dus wel open voor moet staan. Als jij iemand bent die daarvan kan genieten, zoals ik, dan geniet jij urenlang van een meeslepend verhaal en ijzersterke sfeer.

Related Posts

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x