Van 9 tot en met 18 september 2022 beleeft filmfestival Film by the Sea zijn 24e editie en kan een breed publiek genieten van ruim 100 films uit alle hoeken van de wereld, met satellietprogrammaās door heel Zeeland. De Vakjury, die de Film & Literatuur Award voor de āBeste Boekverfilmingā toekent, bestaat dit jaar uit filmmaker Mijke de Jong (juryvoorzitter), acteur Victor Lƶw, auteur en journalist Vamba Sherif en de Vlaamse filmjournalist en kleinkunstenaar Roel van Bambost. Een vijfde jurylid wordt later bekendgemaakt. Film by the Sea opent dit jaar met de spraakmakende Britse komedie Good Luck to You, Leo Grande, waarin Emma Thompson een vrouw van middelbare leeftijd speelt die een sekswerker inhuurt.
De ruggengraat van Film by the Sea wordt gevormd door boekverfilmingen, waarvan een selectie van acht titels in competitie wordt beoordeeld door de Vakjury. Daarnaast beoordeelt een jury acht Franstalige films die worden vertoond in de competitie Vive le cinĆ©ma!. Deze jury bestaat uit filmdistributeur en -producent Sara Hƶhner (voorzitter), zangeres Britta Maria en cultureel attachĆ© Friso Wijnen. Ook worden er prijzen uitgereikt door een Jongerenjury, een International Student Jury en drie Zeeuwse juryās.
Openingsfilm Good Luck to You, Leo Grande
Na het sprankelende Ninjababy van vorig jaar opent Film by the Sea opnieuw met een spraakmakende film waarin de vrouwelijke blik centraal staat. Good Luck to You, Leo Grande is het verhaal van Nancy Stokes, een weduwe van middelbare leeftijd die een jonge mannelijke sekswerker inhuurt. Tweevoudig Oscarwinnares Emma Thompson steelt de show in deze spraakmakende komedie, die veel meer is dan dat alleen. In de vaardige handen van scenarioschrijfster Katy Brand en regisseuse Sophie Hyde, maar zeker ook dankzij Thompsons tegenspeler Daryl McCormack, verandert het op zich banale gegeven in een blauwdruk van seks en ouder worden in onze huidige tijd. De film is grappig, ontroerend, sexy, moedig Ć©n ondeugend op een manier zoals alleen de Britten dat kunnen. Good Luck to You, Leo Grande, gedraaid in coronatijd, zou Emma Thompson zomaar eens haar derde Oscar kunnen opleveren.
Regisseur: Sophie Hyde | Scenario: Katy Brand | Met: Emma Thompson, Daryl McCormack, Isabella Laughland e.a. | Land: Groot-Brittaniƫ | Jaar: 2022 | Taal: Engels| Ondertiteling: Nederlands | Duur: 97 min.
De Vakjury
Mijke de Jong (juryvoorzitter)
Mijke de Jong is filmregisseur en scenarioschrijfster. Haar eerste lange speelfilm Hartverscheurend (1992) werd geselecteerd door festivals over de hele wereld en won de Special Jury Award in Locarno en de Prijs van de Nederlandse Filmkritiek. Bluebird (2004) ontving de Kristallen Beer in Berlijn. Tussenstand (2007) won drie Gouden Kalveren uit zes nominaties en ook Broos (1997) won een Gouden Kalf. De Jongs film Layla M (2016) was de Nederlandse Oscarinzending en is wereldwijd verkocht aan Netflix. De Jong regisseerde ook een aantal televisieseries en -films, waaronder Ik ben Willem en Uitgesloten (2001). In 2021 ontving Mijke de Jong het Gouden Kalf voor de Filmcultuur tijdens het Nederlands Film Festival in Utrecht voor haar verdiensten voor de Nederlandse Film. Eerder dit jaar kwam De Jongs twaalfde speelfilm uit, Along the Way, gebaseerd op het verhaal van tweelingzussen Nahid en Malileh uit Iran, die ze ontmoette tijdens vrijwilligerswerk in vluchtelingenkamp Moria op Lesbos.
Victor Lƶw
Victor Lƶw is een Nederlandse theater- en filmacteur. Hij speelt zijn eerste filmrol in Noorderlingen (1991) van Alex van Warmerdam. Een jaar later kreeg hij een hoofdrol in De drie beste dingen in het Leven. Hij speelde in de Oscarwinnende films Antonia (1995) en Karakter (1997) en won voor zijn rol in Lek (2000) een Gouden Kalf. Op televisie was Lƶw te zien in series als Spangen, Kees & Co, We gaan nog niet naar huis en De Prooi. Lƶw speelde ook de driftige voetbalcoach Arjan Duivendrecht in de serie Voetbalvrouwen. Op het toneel speelt hij grote rollen in onder meer Soekarno, De redenaar, One Flew over the Cuckooās Nest, De donkere kamer van Damokles en Wie is er bang voor Virginia Woolf?. Eerder dit jaar speelde Lƶw een hoofdrol in de speelfilm De openbaring.
Vamba Sherif
Vamba Sherif is schrijver, journalist, essayist en filmrecensent. Sherif werd geboren in het noorden van Liberia en groeide op in Koeweit. Hij ontvluchtte Koeweit tijdens de eerste Golfoorlog en kwam in 1993 in Nederland terecht. In 1999 verscheen zijn debuutroman āHet land van de vadersā. Daarna schreef hij verschillende romans en publiceerde journalistiek werk, essays, verhalen, filmrecensies, columns en opiniestukken in onder meer The New York Times, het Duitse Kulturaustausch, African Writing, Trouw, de Volkskrant, NRC en ZAM-Magazine. Met EbissĆ© Rouw stelde hij in 2018 de bundel āZwartā samen, een unieke bloemlezing met Afro-Europese literatuur uit de Lage Landen. In april 2021 verscheen zijn memoir āOngekende liefdeā, waarin hij in briefvorm zijn levensverhaal vertelt aan zijn tienjarige dochter.
Roel van Bambost
Raoul āRoelā Van Bambost is een Vlaams zanger en filmkenner en -recensent. Hij is bekend als helft van het kleinkunstduo Miek en Roel. Van 1991 tot 2010 was Van Bambost filmrecensent voor onder meer de VRT. Van 1991 tot 1996 presenteerde hij het populaire filmprogramma PremiĆØre en leverde hij korte bijdragen rond film in Het Journaal. Van 1985 tot en met 1990 was hij presentator en samensteller van het programma Filmspot, waarin filmmakers uitleg gaven bij hun producties. Voor zijn vierdelige reeks Celluloid Rock, over het gebruik van rockmuziek in films, werd hij onderscheiden met de HA! van Humo. Naast het voorgaande is Roel Van Bambost al vele jaren lid van de Raad van Bestuur van Film Fest Gent, waar hij nu ondervoorzitter is.
Jury Vive le cinƩma!
Sara Hƶhner (voorzitter)
Hƶhner startte haar filmcarriĆØre bij productiemaatschappij First Floor Features als PR manager van onder andere Abel, Lang leve de koningin en de Dick Maas films Flodder en Amsterdamned. Tijdens de opnamen van Wings of Fame is ze tevens verantwoordelijk voor de acteursbegeleiding van Peter OāToole, Colin Firth, Marie Trintignant en William Hurt. Nadat Karakter (1998) de Oscar voor beste buitenlandse film heeft gewonnen, besluit Hƶhner de overstap van speelfilm naar doicumentaire te maken. Bij producent bij Pieter van Huystee werkt ze aan films van Heddy Honigmann, (Crazy, Da me la mano), Johan van der Keuken (De Grote Vakantie) en Ramon Gieling (Johan Cruijff ā en un momento dado). In 2007 werd Hƶhner directeur van Cinema Delicatessen, distributeur van documentaires en artistieke films als Nothing Personal (Urszula Antoniak) en The Best of IDFA on Tour. Daarnaast was ze lid van de projectgroep Cinemadigitaal.nl, die een collectieve aanpak voor de digitalisering van de Nederlandse filmsector ontwikkelde.
Britta Maria
Britta Maria is zangeres en al van jongs af aan gegrepen door de Franse cultuur. Ze maakte samen met pianist/componist Maurits Fondse meerdere theaterconcerten, waarin het Franse chanson centraal staat. Momenteel toert ze door Nederland met āAznavour mon amourā, een ode aan de muziek en het leven van Charles Aznavour. Ook maakt Britta Maria samen met Fondse eigen composities, Nederlandse chansons die duidelijk beĆÆnvloed zijn door het Franse chanson. In het najaar verschijnt haar eerste album, louter gevuld met eigen materiaal.
Friso Wijnen
Friso Wijnen is hoofd cultuur en communicatie op de Nederlandse ambassade in Parijs, een functie die hij eerder in Spanje vervulde. Zijn opdracht: Nederlandse kunst en cultuur in Frankrijk voor het voetlicht brengen, en netwerken en contacten tussen Nederland en Frankrijk verstevigen. Daarbij richt zijn aandacht zich vanzelfsprekend op Parijs, maar zeker niet alleen. Ook steden als Marseille, Lille, Bordeaux, Straatsburg en Lyon manifesteren zich cultureel en de Nederlandse ambassade zoekt en vindt ook daar aansluiting. In Parijs kent de ambassade een eigen locatie, het Atelier NĆ©erlandais, een platform voor Nederlandse en Franse cultuurmakers en ondernemers om eigen activiteiten te realiseren.
Artwork
Het artwork voor de 24e editie van Film by the Sea werd ontworpen door de Vlissingse kunstenares en vormgever Eva Bonneur. Haar ontwerp kwam als winnaar uit de bus van een wedstrijd die vorig jaar werd uitgeschreven door Film by the Sea met financiƫle steun van de provincie Zeeland. Voor wie Vlissingen kent zal direct duidelijk zijn waar Bonneur, zelf een Vlissingse, haar inspiratie vandaan haalde. Het is voor het eerst in de bestaansgeschiedenis van Film by the Sea dat het arwork van het festival geen fotografische basis kent.