zondag , 24 september 2017

Shadow Tactics: Blades of The Shogun Review

Shadow Tactics: Blades Of The Shogun speelt zich af in het jaartal 1615 in Japan. Er is een nieuwe leider aan de macht in Japan, zijn hoofddoel: vrede.

Dit is het moment waar jij aan de slag gaat. In Shadow Tactics is het de bedoeling dat jij “het kwaad” in Japan uitschakelt. Dit doe je door verschillende characters te spelen om zo door de missies heen te komen.

Speelstijl
De speelstijl in Shadow Tactics is er eentje waaraan ik zelf er moest wennen, zo is de camera alleen te besturen door met de muis naar de rand van het scherm te verplaatsen en kun je de camera draaien met bepaalde toetsen of mouse controls.

Het spel is vooral veel klikken, zo zijn de characters ook alleen te besturen met je muis.
Een spel waar dit mij heel erg aan deed herinneren was Robin Hood: The Legend of Sherwood voor de PC.
Het heeft hetzelfde principe met point en click, bevat ook dezelfde stealth elementen en zelfs dezelfde animaties.

20161114212822_1

5 specialists
Zodra je begint is er 1 character beschikbaar die je kunt spelen. Zodra je verder door de missies heen komt leer je nieuwe vrienden kennen die je kunnen helpen bij je missies.

Je begint het spel als een ninja, ieder character heeft zijn/haar eigen abilities voor bijvoorbeeld het uitschakelen van vijanden. Zo is een van de abilities het lokken van vijanden naar een bepaalde locatie zodat je ze daar geruisloos af kunt maken.

Niet veel later beschik je over de brute kracht van de samurai. Een character met meer health dan de andere characters, brute abilities maar wel langzamer dan de rest. De samurai beschikt bijvoorbeeld over de ability om meerdere enemies in 1x te killen.

De sniper, een oude man die vanaf grote hoogtes jou uit de brand komt helpen, zijn lange afstandswapen geeft je de mogelijkheid om vijanden uit te schakelen die misschien een dreiging vormen. Let echter wel op, zodra zijn kogels op zijn kan hij je helaas niet meer helpen.

Trapper, een jongedame die zich als flexibele ninja op ieder terrein weet te verbergen. Haar naam zegt het al, een van haar abilities is het plaatsen van een valstrik waar ze vervolgens vijanden naar toe lokt om deze door haar val te laten doden. Ze is moeilijk te spotten door vijanden en dit maakt haar dan ook een lastige tegenstander voor de vijand.

en tot slotte Geisha, een dame die door middel van haar uiterlijk de vijand kan verleiden en zo dichtbij kan komen om een dodelijk steek uit te brengen met haar ‘hairpin’.

Shadow Mode
Deze modus geeft je de mogelijkheid om voor iedere character een actie in te plannen. Deze actie voeren zij uit wanneer jij de daarvoor bestemde hotkey indrukt.

Dit kan handig zijn als er bijvoorbeeld meerdere vijanden zijn die je niet in je eentje uit kunt schakelen. Met shadow mode is het mogelijk om dus tactische zetten te plannen en uit te voeren op het moment dat dit moet gebeuren.
Shadow Mode is te activeren door een bepaalde sneltoets en hierdoor wordt het scherm een donkere kleur zodat je weet dat je jezelf in Shadow Mode bevindt.

shadow-tactics-4

Manual Save
Iets waar ik vooral aan moest wennen was het zelf moeten saven van de game. Bovenin het scherm komt een timer tevoorschijn met de tekst: “last save” die aanduidt hoe lang het geleden is dat je je game gesaved hebt. De game slaat dus niet automatisch een checkpoint op. Iets wat de meeste gamers waarschijnlijk wel gewend zijn.

Ik heb mezelf er dan ook vaak op betrapt dat ik dood ging en niet gesaved had. Dit zorgde ervoor dat ik dus weer makkelijk 10-30 minuten opnieuw moet spelen.

shadow-tactics-timer

Gameplay
De game opzich speelt lekker weg, het is even wennen omdat de controls anders zijn dan je bij de meeste games gewend bent. Zelfs op de ‘easy’ difficulty is de game nog pittig lastig en kom je er al snel achter dat tactiek echt een must is in dit spel. Je kunt dus niet als een kip zonder kop de enemy base in rennen. Geheid dat je dit niet overleeft.

De enemies zoals je ze in de game tegen komt zijn er in verschillende soorten en maten.
De standaard enemies zijn door ieder character te doden. Echter zijn er ook vijandelijke samurai’s. Deze zijn alleen te verslaan met de samurai zelf.

Het belangrijkste punt wat ik al eerder vermelde is stealth. Zodra een enemy je ziet is het de bedoeling dat je je zo snel mogelijk verstopt. Wordt je beschoten, dan is het einde oefening. De kans dat je dit overleeft is namelijk nihil en de andere vijanden zullen dan ook gealermeerd worden.

About Jeffrey van den Bogaart

Redacteur & Grafisch ontwerper bij That's Gaming. Speelt op PC. Specs: i5 6600 16GB DDR4 MSI B150 M3 Gaming Geforce GTX 1070 Gaming X 8GB

Check Also

Dragon Ball Xenoverse 2 nu beschikbaar voor Nintendo Switch (Trailer)